Sharon udvider bosættelser

Dagbladet Arbejderen

Sharon udvider bosættelser

5/8-2004

Siden Ariel Sharon kom til magten i 2001 er de såkaldte uautoriserede bosættelser på besat palæstinensisk jord vokset fra 40 til 100.

Den israelske premierminister Ariel Sharon og forsvarsminsiter Shaul Mofaz har givet grønt lys til bygge 600 nye boliger i bosættelsen Maale Adumin på den besatte Vestbred.

Bosættelsen, der huser mellem 28.000 og 30.000 israelsk bosættere ligger øst for den arabiske del af Jerusalem.

Udvidelsen er ikke bare i strid med international ret og den såkaldte Køreplan for fred. Udvidelsen kan også ødelægge handels- og transportforbindelser mellem den nordlige og sydlige del af Vestbredden, skriver arabiske aljazeera.net.

Sharon og Mofaz sætter med dette skridt hykleriet i USA’s såkaldte fredspolitik på spidsen.

På den ene side har Israel lovet USA, at indstille udvidelsen af de israelske bosættelser på besat palæstinensisk jord i overenstemmelse med Køreplanen. På den anden side har præsident Bush i april lovet Sharon, at Israel kunne beholde noget af det besatte Vestbredden i forbindelse med en kommende fredsaftale med palæstinenserne, hvis Sharon gennemførte sin plan om at fjerne alle bosættelser i Gaza.

Alligevel erklærer Adam Ereli fra det amerikanske udenrigsministerium:

– Israel har afgivet et løfte. Vi ser frem til at Israel opfylder løftet og holder sig til Køreplanen.

I alt har 400.000 israelere slået sig ned i bosættelser i Gaza og på Vestbredden. Skiftende israelske regeringer har godkendt 130 bosættelser.

Dertil kommer omkring 100 bosættelse, som ikke er godkendt. Hele 60 af disse er opført efter at Ariel Sharon kom til magten i 2001, oplyser den britiske tv-station BBC.

/m.j.

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Bosættelser, Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.