Haag-domstol på vej med dom

Dagbladet Arbejderen

Haag-domstol på vej med dom

Israelsk højesteretsdom forsøger at komme international domstol i forkøbet

(6/7-2004) Fredag i denne uge ventes Haag-domstolen at afsige dom i sagen, og det er derfor næppe en tilfældighed, at Israels højesteret onsdag i sidste uge afsagde en dom, der skal give indtryk af at Israel er rede til at bevæge sig.

Dommen erklærer, at 30 kilometer af de 730 kilometer apartheid-mur er ulovlig. Det drejer sig om 30 kilometer, der skal bygges gennem syv landsbyer nordvest for Jerusalem.

Linjeføringen her skal laves om, siger Højesteret i dommen, som herhjemme og i udlandet er blevet omtalt som et markant nederlag til Sharon-regeringen. Herhjemme omtalte dagbladet Politiken i sin leder søndag dommen som “en understregning af styrken og pluraliteten i det israelske samfund”.

Nederlaget er dog ikke større, end at den israelske hær nu går i gang med at fremstille nye kort over linjeføringen det pågældende sted.

Samtidig indebærer dommen, at resten af mur-byggeriet kan fortsætte uhindret. Dermed sanktionerer den apartheid-muren som sådan.

Men alt peger på, at højesterets-dommen er et modtræk fra Israels side op til den dom, som den internationale domstol i Haag afsiger i denne uge om apartheidmuren. Det advarer den internationale kampagne mod muren i hvert fald imod.

“Højesterets-dommen indebærer, at hvis murens linjeføring flyttes nogle få meter, ændres muren fra at være ulovlig til at være lovlig. Derefter er det igen op til palæstinenserne at bevise, at også den “nye” linjeføring er ulovlig. Og dermed starter hele processen forfra,” hedder det på kampagnens hjemmeside www.stopthewall.org.

Det ventes nemlig at Haag-dommen vil gå Israel imod. Sagen er indbragt for domstolen af FN’s generalforsamling, som i oktober 2003 krævede mur-byggeriet stoppet. Det skete med 144 stemmer for og kun 4 imod – blandt de sidste USA og Israel. 8. december fulgtes denne beslutning af en resolution, der bad Haag-domstolen om at udtale sig i sagen.

Haag-domstolen afsiger efter alt at dømme sin kendelse på fredag kl. 15. Dens kendelse er ikke juridisk gyldig, men vil være af stor politisk betydning.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.