Fredsvagt tilbageholdt

DPV

Fredsvagt tilbageholdt

Pressemeddelelse fra Palæstina Fredsvagter

1, juli 2004

En 44 årig amerikansk kunstner fra New Yprk, Ann Robinson Petter har af de israelske mydnigheder været tilbagholdt i Ben Gurion lufthavnen udenfor Tel Aviv siden onsdag d. 23. Juni.

Ann Robinson Petter blev ved ankomsten til lufthavnen taget til side af sikkerhedsvagter og forhørt i over ti timer inden man besluttede sig for at afvise hende og sende hende retur til New York.

Ann Robinson Petter nægtede at lade sig deportere og har gennem en advokat fået sagen for en domstol i Tel Aviv. Sagen har fået opsættende virkning på deportationen, men har samtidig betydet at Ann Robinson Petter ikke må forlade lufthavnen, hvor hun nu har opholdt sig i over en uge.

Sikkerhedsrisiko

Årsagen til udvisningsforsøget og tilbageholdelsen er at Ann Robinsson Petter ifølge de israelske myndigheder udgør en sikkerhedsrisiko. Den israelske avis Haaretz skriver at forhørsprotokollen i lufthavnen betegner Ann Robinson Petter som værende medlem af en “radikal ventreorienteret gruppe” og at tilbageholdelsen skyldes at hun “vil deltage i fjendtlig terrorvirksomhed”.

“Hvis jeg udgør en sikkerhedsrisiko, så bliver vi nødt til at omdefinere begreberne risiko og sikkerhed.” fortæller Ann Robinsson Petter i en erklæring.

“Sikkerhed betyder åbenbart at holde godt fast i informationer, som offentligheden har ret til at få. Og en risiko for sikkerheden er derfor enhver med øjne, ører, en hjerne og et hjerte, som stadig fungerer, dem som måske kan udfordre situationens status quo. Traditionelt har det netop været kunstneres rolle at udfordre den form for sikkerhed. Jeg vil derfor gerne takke Sikkerhedstjenesten her for at de mener at kunst er så magtfuldt et våben. Måske jeg kan tjene mere på min kunst efter dette”, fortæller Ann Robinsson Petter.

Ann Robinsson er som udøvende kunstner ansat af Simon and Schuster publishers og New York’s Museum of Modern Art.

Fredsvagt

Hundreder af internationale fredsvagter, heraf flere danskere gennemfører i øjeblikket i samarbejde med palæstinensere og israelske fredsgrupper sommerkampagnen “Freedom Summer 2004” med demonstrationer, udstillinger og en march langs den såkaldte sikkerhedsmur.

“Jeg ønskede at deltage i disse fredelige demonstrationer mod besættelsen. Det burde være helt almindeligt i et demokrati” fortæller Ann Robinsson Petter.

I hendes klageskrift over tilbageholdelsen til domstolen udtaler hendes advokater, at “lige så nemt som det er at blive tilføjet myndighedernes “sorte lister” lige så svært er det at blive fjernet fra listerne igen”, skriver avisen Haaretz.

Det er endnu uklart hvornår Ann Robinsson Petters sag kommer for retten. I mellemtiden opholder hun sig fortsat i lufthavnen i Tel Aviv.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.