Selv forsigtig kritik af Israel er nytteløs

DPV

Sikkerhedshegn løser ikke problemerne. Således indleder Berlingske Tidende sin leder 24. februar. Meget flot observeret. Men avisens vurdering, at Israel er et offer for FNs partiskhed, er helt ved siden af, set i lyset af at selve skabelsen af staten Israel på palæstinensisk jord i 1948 netop var et resultat af, at FN i 1947 valgte at dele Palæstina i en jødisk og en palæstinensisk stat.Lad det være sagt én gang for alle: Ingen palæstinenser, herunder undertegnede, har noget imod byggeriet af apartheid-muren. Men den skal blot følge den grønne linje. Det vil sige grænsen mellem Vestbredden og selve Israel frem til 5. juni 1967. Og ikke som nu, hvor den æder sig igennem de palæstinensiske marker, landsbyer og byer. Ikke ligefrem et godt naboskab. Og bestemt ikke et kønt syn i det smukke palæstinensiske landskab. Og rent moralsk er det forkasteligt.

Og blot for at kommentere Berlingske Tidendes påstand om, at det var de arabiske stater, som angreb Israel i 1967. Det er en historieforfalskning af dimensioner. Man kan karakterisere Israels angreb på de arabiske lande natten til 6. juni 1967 som værende »et forebyggende angreb«. Israel påstod at have troværdige efterretninger om, at flere arabiske lande havde planer om at gå til angreb mod den jødiske stat. Disse efterretninger er sande kopier af de såkaldte sikre kilder, som blandt andre amerikanerne havde, om at de med vished vidste, at Irak havde et arsenal af masseødelæggelsesvåben, før landet blev invaderet for snart et år siden!

»Israel er Mellemøstens eneste demokrati«, skrev lederen. Overdrivelse fremmer forståelsen. Det synes blandt andre Berlingske Tidende i hvert fald at mene. Gang på gang. Jamen, Arafat er demokratisk valgt. Med blåstempling af såvel amerikanerne som resten af verden. Det var selvfølgelig dengang, da han nikkede ja til alt, hvad der kom fra amerikanerne og israelerne.Libanon er et demokratisk land. Og har været det i flere årtier. Selv i borgerkrigsårene. Er Berlingske Tidendes – og andres – definition på demokrati, at et land blot behøver at afholde et valg, så kan det pr. automatik betegnes for demokratisk?Et land må være/er demokratisk i sine institutioner. Den største institution må være militæret i et givent land. Er demokratiet til stede i Israel? Næppe. Berlingske Tidende vil nok mene noget andet. Er et land demokratisk, når korruption gennemsyrer dets system? Når landet undertrykker et andet folk? Når landet har været en besættelsesmagt de sidste 37 år og blæser på stort set alle internationale regler og traktater og tilsidesætter hvert eneste punkt i Genève-konventionen? Hvis svaret er ja, så var Hitler en af de største demokrater og nok også Slobodan Milosevic.

Men sandt er, at Israel valgte at boykotte behandlingen af apartheid-muren i den foregående uge ved den internationale domstol i Haag. Alligevel valgte Israel at iværksætte et af de største medieshows, verden har set. Israel ved, at man er på afveje. Men at man indrømmer dette, skal vi nok vente på lidt endnu.Som en af den jødiske stats sande venner i Danmark kan Berlingske Tidende netop skrue lidt op for den kritiske linje, således at Israel må forstå alvoren og det forbryderiske i den måde, man behandler det besatte palæstinensiske folk på.Landet har været en besættelsesmagtde sidste 37 år og blæser på stort setalle internationale regler og traktaterog tilsidesætter hvert eneste punkti Genève-konventionen

Fathi El-Abed

Medlem af Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening

& Tidligere formand for Det Palæstinensiske Studenter Forbund i Danmark

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.