UNRWA frikendes

DPV

UNRWA frikendes

Israel har igennem længere tid kørt en kampagne mod FN´s organisation, der hjælper og støtter de palæstinensiske flygtninge, UNRWA. Den israelske kampagne er blevet fulgt op af den pro-israelske lobby i USA og sagen blev rejst i Repræsentanternes Hus i 2002 af det demokratiske medlem Tom Lantos. USA bidrager med 1/3 del af UNRWA´s budget , så amerikansk tilslutning til organisationen er ikke uden betydning. I slutningen af oktober 2003 vedtog Repræsentanterne Hus en resolution, der krævede at de amerikanske revisionsmyndigheder skulle gå UNRWA efter i sømmene, for at se om organisationen støttede terror-virksomhed. De israelske beskyldninger gik på, at ansatte i UNRWA skulle arbejde for de militante grupper samt at skoler og institutioner under UNRWA skulle være brugt af terrorister.

I november 2003 frikendte de amerikanske revisionsmyndigheder GAO (General Accounting Office) imidlertid UNRWA. GAO anerkendte at UNRWA ikke kan eller skal patruljere alle sine bygninger og derfor ikke kan holdes ansvarlig for evt. brug af bygninger. UNRWA kan heller ikke anklages for at nogle af deres ansatte evt. er anklaget eller tilbageholdt ifm. militante aktiviteter. UNRWA har over 24.000 ansatte i områderne. Israel menes at have anklager på godt 16 UNRWA ansatte. Israel har imidlertid aldrig oplyst til UNRWA, hvilke ansatte man havde mistanke til.

Danskeren Peter Hansen, der leder UNRWA, har om denne sag udtalt, at UNRWA kun er bekendt med en situation, hvor militante grupper har brugt UNRWA´s bygninger. Derimod har organisationen registreret 38 situationer, hvor det israelske militær har brugt organisationens bygninger til militante aktiviteter. UNRWA har ligeledes meddelt at 16 er et minimalt antal taget i betragtning af organisationen store antal ansatte.

Refereret fra Financial Times 25.november 2003 og Middle East International 5.december2003

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg, Klip fra pressen, Kommentarer. Bogmærk permalinket.