Europa må være kritisk

Information

»Fra dette sted… hvor tusinder blev sendt i døden, fordi de var jøder, forlanger jeg, at anti-semitismen bliver førdømt og bekæmpet, uanset hvor den forekommer.« Israels udenrigsminister, Silvan Shalom, i en tale i Sachsenhausen

SHALOM har ret i, at der er grund til – selv her 60 år efter holocaust og nazisternes grusomme forbrydelser mod menneskeheden – at bekæmpe den afskyelige anti-semitisme. For tre uger siden forsøgte Malaysias afgående leder, Dr. Mahathir, at puste til anti-semitismens flamme: »Europæerne dræbte seks millioner jøder ud af 12, men i dag regerer jøderne verden pr. stedfortræder. De får andre til at kæmpe og dø for sig.«

Vor tids demokratiske og frie Europa, der blev født i et brud med holocaust, og som i dag med rette lovpriser menneskerettighederne, må ikke tolerere noget forsøg på at dæmonisere eller piske et had op imod et andet folk eller en trosretning. Uanset om det er jøder, muslimer eller shintoister.

Det burde ikke være nødvendigt at minde om. Men det er det desværre. Denne avis, født i modstandskampen mod nazismen, har gang på gang fordømt de racister eller ny-nazistiske grupper, der laver attentater mod synagoger, moskéer eller indvandreres forsamlingshuse. Det mindste tegn til, at et demokratisk samfund tolererer hadefulde taler og handlinger imod indre og ydre minoriteter – defineret som ’farlige fremmede’ – kan være optakten til demokratiets undergang.

KONKRETE forbrydelser – begået af fanatiske individer, af terrorister eller af statsmagter – må straffes på grundlag af retssamfundets principper. Der er en aktuel grund til at minde om disse grundholdninger. Her mandag kom Israels EU-kontor med en erklæring, som man ikke bør sidde overhørig: »Vi er ikke alene kede af det, men rasende. Ikke på de europæiske borgere, men på dem, der er ansvarlige for at præge den offentlige mening.« Baggrunden er en opinionsmåling, der viser, at 59 procent af europæerne mener, at Israel er trussel for verdensfreden. Intet andet land – 53 procent kalder Iran, Nordkorea og USA for en trussel – skaber i dag så stor usikkerhed.

Og hvorfor ser 64 procent af danskerne Israel som en trussel mod freden? Er det pressens og meningsdannernes skyld det hele, sådan som Israels EU-kontor antyder? Næppe.

EUROPÆERNE »sætter Israel lavere end paria-stater og terrororganisationer,« siger israelerne med indignation. Det sidste er faktuelt forkert. De 7.500 adspurgte europæere har kun vurderet en række stater. Stats-løse terrorgrupper er ikke med, og det burde de måske have været. Men det er ikke kilden til israelernes raseri. Der er mere på spil. Erklæringen er led i den israelske regerings og jødiske lobbyisters forsøg på at monopolisere retten til at definere, hvad der er anti-semitisme. I fredags udtalte Simon Wiesenthal-instituttet, at meningsmålingen er et vidnesbyrd om ’en dybt rodfæstet anti-semitisme’ i det europæiske samfund: »De chokerende resultater, der gør til Israel til en større trussel for verdensfreden end Nordkorea og Iran (…) er en racistisk fantasiflugt.«

I Israel har ministeren for jødiske anliggender, opfordret EU til »at stoppe den omsiggribende hjernevask og dæmonisering af Israel, før Europa falder tilbage til mørke kapitler af sin fortid.«

Her må vi stå af. Europæerne er ikke anti-semitter eller lider under racistisk fantasiflugt og hjernevask, fordi de er kritiske overfor Israels politik i Mellemøsten. Det store flertal føler dyb solidaritet med de mange israelske ofre for barbariske aktioner. Terrorister bør straffes i retfærdige retssager, og de palæstinensiske ledere har gjort alt for lidt for at stoppe terrorismen: En illegitim kampmetode, der har dræbt mange civile.

LIGE SÅ er der i Europa et flertal, der slet ikke kan tolerere Ariel Sharons militære kurs. Han har destrueret Oslo-fredsprocessen – og for en måned siden fik han i strid med international ret udført det første bombeangreb i Syrien siden Yom Kippur-krigen. Sharons regering har aktivt støttet de ulovlige bosættelser bag 1967-grænserne. Man har bombet og jævnet palæstinensiske boligblokke i hyppige straffe-aktioner, har truet Arafat på livet og er ved at bygge en mur, der burer palæstinenserne inde i ghettoer. Det er en politik, der kun kan føre til mere had, større tragedier og mere usikkerhed i fremtiden. I stedet for at forskanse sig i påstande om, at kritikerne er anti-semitter og racister, bør Israel – og jøder i hele verden – nedbryde muren. De burde lytte til modige israelske piloter som fhv. general Yiftah Spector, der har sagt, at krigen mod palæstinenserne »er uretfærdig og umoralsk«, og at Israel »er ved at skabe et apartheid-regime«. Sharons politik skaber ikke større sikkerhed, hverken for Israel eller Mellemøsten som sådan.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.