Regeringskrise i Israel udstiller Sharons politik

DPV

PRESSEMEDDELELSE

31. oktober 2002

Regeringskrise i Israel udstiller Sharons politik

– Det er meget illustrativt for Sharon’s politik, at han lægger mere vægt på at bevilge penge til de illegale bosætterkommuner end til fattige kommuner i Israel, og at han er parat til at ofre sin regering på sagen, siger Ole Olsen, formand for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening.

– forløbet viser såvel, at Sharon prioriterer fortsat kolonisering af besatte palæstinensiske områder højere end israelernes interesser, som at han ikke vil acceptere den internationale formel: Land for Fred. Jeg håber at dette bliver noteret hos europæiske og amerikanske regeringer, som ved, at bosættelser er den største hindring for fred, siger Ole Olsen,

– Jeg er glad for at Arbejderpartiet forlader den israelske regering, hvis aggressive politik over for palæstinenserne partiet med sin deltagelse har givet et skær af legitimitet. Men Arbejderpartiet må påtage sig et stort medansvar for at Sharon kom til magten og dermed de seneste to års tragiske udvikling, siger Ole Olsen.

– Efter forhandlingerne i Camp David i sommeren 2000 lagde den daværende Barak-regering hele skylden på Arafat, og hævdede, at palæstinenserne havde sagt nej til et “tilbud” om alle de besatte områder. Denne taktisk bestemte mis-information og mistænkeliggørelse af palæstinensernes hensigter skabte i høj det politiske klima, der bragte Sharon til magten, forklarer Ole Olsen.

– det internationale samfund må droppe sin tyrkertro på at det demokratiske system i Israel af egen drift kan skabe en regering, vil der slutte fred med palæstinenserne på grundlag af FN’s principper. Heller ikke Arbejderpartiregeringer kan forventes at levere varen. Hvis freden skal have en chance kommer bl.a EU-landene ikke udenom at lægge et seriøst pres på Israel – hvor nødigt de end vil, slutter Ole Olsen.

———

Ole Olsen træffes for uddybende kommentarer på 39 17 33 81 (dag) el. 46 35 98 05 (aften)

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.