Månedens citat

Yediot Aharonot

Worse than a conspiracy

(Uddrag af leder i gårsdagens Yediot Aharonot 8.10.2002 i anledningen af det israelske angreb på Khan Younis i Gaza. Yediot Aharonot er Israels største avis. Læs også artiklen Målrettede Mord, der har samme pointe mht. udviklingen i Israel)

In 1953, an Israeli commando unit [led by then Major Ariel Sharon] conducted a cross-border raid on the village of Kibia, in which dozens of houses were blown up with the inhabitants inside. Faced with international criticism, then Prime

Minster Ben Gurion resorted to a lie and claimed on the Knesset floor that “No IDF unit had left its base on that night”. Lying is a bad thing to do, but at least it an evidence of shame and of a realisation that moral norms have been violated. In the Israel of 2002, nobody feels a need to lie and nobody feels ashamed. That is much worse than a conspiracy.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.