Gandhi om Israel (1938)

DPV

Jøderne i Palæstina på gal vej

Gandi i et brev til israeleren Martin Buber i 1938 :

“Min medfølelse er selvfølgelig hos jøderne, men det betyder ikke, at jeg er blind for, hvad retfærdigheden fordrer. Palæstina tilhører araberne, sådan som England tilhører englænderne og Frankrig tilhører franskmændene. Det er falsk og umenneskeligt at araberne påtvinges jøderne.

Det, der i dag foregår i Palæstina, lader sig ikke retfærdiggøre med moralske love. Mandatet (over Palæstina) beror kun på sidste krig (1914-1918). Det ville sikkert være en forbrydelse mod menneskeheden at fornedre de stolte arabere ved helt eller delvist at give Palæstina tilbage til jøderne, som deres nationale hjemstavn.

Jeg er ikke i tvivl om at jøderne i Palæstina befinder sig på en gal vej. En religiøs handling kan ikke blive gennemført ved hjælp af bajnetter og bomber. De kan bosætte sig i Palæstina med arabernes tilladelse. De skulle forsøge at vinde arabernes hjerter. Den samme gud der behersker jødernes hjerter -hersker også over arabernes hjerter.”

Citeret fra artiklen “Hjælp araberne, så hjælper vi Israel” i dagbladet Aktuelt 4. marts 1968.

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg, Klip fra pressen, Kommentarer. Bogmærk permalinket.