Ny start for formidling om Palæstina

Det har været en lang sommer for DPV. Foreningen har haft mange informationer og holdninger som den gerne ville bringe videre på foreningens hjemmeside. Processen med en ny side har været i gang længe, men nåede ikke i mål før den gamle – men veltjente – side teknisk gik i stå.

Ole Olsen, formand for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening

Men nu virker kanalen igen, sådan det nu igen bliver muligt at formidle informationer og analyser, som ikke ellers er at finde i danske medier. Og vi fortsætter også med at fortælle hvordan Venskabsforeningen søger at påvirke tingene og hvilke aktiviteter der foregår.

Det palæstinensiske spørgsmål er bestemt ikke blevet løst hen over sommeren, måske snarere tværtimod. Obama er siden sin løfterige tale i Cairo i fjor – hvori han lovede at stoppe bosættelserne – blevet spag i mælet. Nu synes budskabet snarere at være, at parterne blot skal mødes og selv finde ud af det!

I en situation med en stærk besættelsesmagt overfor et besat folk må det internationale samfund selvsagt sætte nogle klare rammer – også for at sikre at international lov bliver respekteret. Man kan ikke blot bede lammet græsse med løven.

Eksempelvis er det et selvstændigt problem for FN, USA, EU og også Danmark, at Israel har ignoreret alle regler og bosat en halv million israelere på palæstinensisk jord. Denne lovovertrædelse skal rulles tilbage og straffes helt uafhængig af forhandlinger eller ej. Tilsvarende gælder for de palæstinensiske flygtningenes fremtid. Heller ikke i dette spørgsmål kan Israel have vetoret og tilsidesætte international lov.

Venskabsforeningen er tilhænger af forhandlede løsninger, men vi er ikke tilhængere af, at det ikke fører til resultater, men oftest til et mere fast israelsk greb om de besatte områder. DPV forstår heller ikke, at det fortsat er den internationale holdning at ignorere Hamas – ligesom man for 20 år siden ignorerede PLO. Vi ser det som både muligt og nødvendigt at finde en fælles platform for Hamas og Fatah – også selv om fx Irans præsident gør sit værste for at kaste mudder på banen.

På den hjemlige bane var det opmuntrende at se tre tidligere udenrigsministre melde ud i midten af august. Deres budskab var, at det først og fremmest er israelsk politik, som nu står i vejen for fred og dermed for at opnå resultater som lever op til dansk udenrigspolitik. De 3 opfordrede derfor til et større pres på Israel. Deres udspil bekræfter, at Venskabsforeningens vurderinger bestemt ikke står alene, men deles af mange.

Tallene for brug af den nu lukkede hjemmeside fortæller, at mange finder Venskabsforeningens information og arbejde meget relevant. Jeg håber derfor at mange også vil være tilfredse med både indhold og funktionalitet på den nye hjemmeside. Der er fortsat brug for at mange følger og støtter den palæstinensiske sag.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.