Arrestordre udstedt mod Tzipi Livni i England

Marianne Risbjerg Thomsen, DPV

Arrestordre udstedt mod Tzipi Livni i England

Rasende reaktioner fra den israelske regering

Arrestordren, som kort efter blev trukket tilbage, kan ses som endnu et eksempel på betydelige skift i den engelske holdning til Israel. Andre eksempler som tidligere er omtalt på www.danpal.dk er:

– en høring i Westminster Hall d.21 juli 2009 om de israelske bosættelser, hvor man krævede bedre forbrugeroplysninger om importerede varer fra de illegale bosættelser (dette er nu trådt i kraft trods protester fra Israel), handelsboycot af Israel og nedlæggelse af alle eksisterende illegale bosættelser.

– en opfordring fra parlamentets udenrigspolitiske komite d. 26 juli 2009 til at indlede forhandlinger med moderate grupper i Hamasregeringen i Gaza for at få Mellemøstkvartetten til at fungere igen.

Derudover har pro-palæstinensiske aktivister flere gange anmodet britiske domstole om at udstede arrestordrer mod israelske embedsmænd på grundlag af den fjerde Geneve Konvention. Således forsøgte aktivisterne i september 2009 at få den israelske forsvarsminister Ehud Barak arresteret på grund af hans rolle i Gazakrigen.

Retten afviste imidlertid anmodningen på grund af Baraks diplomatiske immunitet.

Men en sådan diplomatisk immunitet beskytter ikke længere den tidligere minister Tzipi Livni, og d. 16. december bragte Aljazeera net en artikel med overskriften ”Israel vred over engelsk arrestordre mod Tzipi Livni”.

Baggrunden er en arrestordre udstedt af en engelsk domstol mod Israels tidligere udenrigsminister Tzipi Livni grundet hendes rolle i Israels krig mod Gaza.

Arrestordren blev hurtigt annulleret, og Israels ambassadør i England opfordrede efterfølgende i en radioudsendelse i den israelske militære radio England til at ændre loven, som har tilladt grupper at anlægge sag mod udenlandske borgere for angivelige krigsforbrydelser begået udenfor England.” Den nuværende situation er utålelig,og dette må ændres” udtaler Ron Prosor. ”Jeg er overbevist om, at den engelske regering vil forstå, at den må reagere og ikke lade sig nøje med annulleringer.”

Livni, som er leder af oppositionspartiet Kadima, havde planlagt en rejse til London, men aflyste sit besøg for at undgå en mulig konflikt. En udtalelse fra den israelske udenrigsminister antydede senere, at en engelsk domstol havde udstedt en arrestordre mod hende.

Ved en sikkerhedskonference i Israel et par dage senere kommenterede Livni ikke arrestordren direkte, men forsvarede Israels rolle under Gazakrigen og sagde, at hun ville tage de samme beslutninger om igen, hvis det blev aktuelt. ”Når staten Israel er nødt til at gøre det rigtige, så må det gøre det uden hensyn til mulige fordømmelser, udtalelser eller arrestordrer.”

Englands udenrigsministerium har endnu ikke fremlagt detaljer om arrestordren men har meddelt, at man vil undersøge sagen. ”England er interesseret i at fremme freden i Mellemøsten og være Israels strategiske partner. Derfor er det nødvendigt, at israelske ledere vil være i stand til at rejse til England for at tale med den engelske regering”. De vil derfor straks undersøge sagen nøjere.

Sagen har kastet lys over konsekvenserne af den universelle jurisdiktion, der siger, at krigsforbrydelser er så grufulde, at der ikke må forefindes sikre opholdssteder for påståede krigsforbrydere.(Således har Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet være gennem en retssag udenfor Chile.) Tanken er i dette tilfælde, at det er uden betydning, at den påståede krigsforbrydelse fandt sted i Gaza. Forbryderen kan lige så vel retsforfølges i England.

Bill Bowring, juridisk professor ved University of London udtaler, at truslen om retsforfølgelse vil gøre internationale rejser for israelske politikere stadig mere vanskelige. Den juridiske baggrund for arrestordrerne går helt tilbage til den 4. Geneve Konvention fra 1949. Det den grundlæggende siger er, at hvis en person begår alvorlige overgreb på civile lige meget hvor i verden, så kan denne person arresteres og retsforfølges, lige meget hvor de rejser hen i verden.

Denne understregning af den fjerde Geneve Konventions konsekvenser har haft stor betydning for modstandsviljen hos unge palæstinensiske jurastuderende på Vestbredden og i Gaza. Den 12. november 2009 bragte The Electronic Intifada således en artikel, ( se www.danpal.dk : 12.11.2009: Palæstinensiske jurastuderendes kamp for menneskerettighederne) der redegjorde for, hvorledes palæstinensiske jurastuderende oprettede studiegrupper på alle universiteter – de såkaldte ’Justice Makers’ – for at træne sig i anvendelsen af international jura i kampen mod den israelske besættelsesmagt.

Initiativet, der er udgået fra det islamiske universitet al-Azhar i Gaza, følger blandt andet udviklingen i England, hvor man arbejder med universel jurisdiktion, som tillader arrestation af krigsforbrydere overalt i verden.

Reportage af Marianne Risbjerg Thomsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.