Stoppa matchen: “Vi vil se dem i Haag, og vi vil se dem dømt.”

Ivar Andersen/, Fria Tidningen

Stoppa matchen: “Vi vil se dem i Haag, og vi vil se dem dømt.”

v. Ivar Andersen, Fria Tidningen

Talerne ved Stoppa matchens demonstration kredsede omkring boykot af Israel og krav om tiltale mod israelske ledere. Alle talere undtagen en var mænd.

Vores hensigt i dag er at få tre budskaber frem”, sagde Palæstinagruppernes talsmand Per Gahrton. Til Palæstina: Vi støtter jeres kamp for en selvstændig stat. Till Israel: Vi vil aldrig acceptere jeres besættelse. Aldrig. Til rigsidrætsbevægelsen: Vi kræver, at I lever op til jeres egne idealer om lige rettigheder til idræt for alle.

– Israel har verdensrekord i brud på menneskerettighede og brud på FN-resolutioner. Det er derfor, vi må boykotte Israel. Tror Riksidrottsförbundet at palestinensiske idrætsudøvere, som lever under besættelse, ikke er udsat for idrætsmæssig diskrimination? Tror Riksidrottsförbundet, at de har samme vilkår som israelske idrætsudøvere? Alt idrætsmæssigt samarbejde med Israel skal stoppes.

Jeg er jøde, jeg er født i Israel, nu er jeg svensk, sagde kunstneren og musikeren Dror Feiler fra Jøder for Israelsk-Palæstinensisk Fred i en emotionel tale. Jeg står her med foragt for den fejge svenske regering og EU, som ikke vover at leve op til sine egne idealer og lægge pres på Israel. Vi vil stoppe kampen, men det er bare begyndelsen. Vi vil stoppe besættelsen, som dræber dag ud og dag ind. Uretfærdighederne mod det palæstinensiske folk må ophøre.

– Efter Holocaust og det, vi lærte os af den, findes der to slags mennesker, to slags jøder. Der findes dem, som siger, at det må aldrig ske for os igen. Og så findes der dem, som er ligesom os her i dag, som siger at det må aldrig ske for noget folk igen.

– Vi vil ikke høre Israel sige en gang til, at de ikke vil skade civilbefolkningen i Gaza. Vi vil se Olmert, Barak och Livni hvor vi så Milosevic. Vi vil se dem i Haag och vi vil se dem dømt.

Dror Feiler fik dagens mest massive bifald og blev omringet, da han steg ned fra talerstolen af personer, som ville omfavne ham eller trykke hans hånd.

Vänsterpartiets ordfører Lars Ohly gik til angreb dels mod dem, som kaldte Malmø fritidsnævns beslutning om, at kampen skal spilles for tomme tilskuerpladser, for udemokratisk, dels mod dem, som forsøgte at stemple demonstrationen mod kampen som et antisemitisk arrangement.

En del debattører er blevet oprørte over, at en Davis Cup kamp nu spilles for tomme tilskuerpladser. Vi, som demonstrerer i dag, har svært ved at forstå, hvordan I kan oprøres over boykotkrav mod Israel, men ikke mod Israels brud på humanitære love og menneskerettigheder. Hvor var I, da israelske bombe dræbte flere end 400 børn? Hvor har I været gennem de mere end 60 år, hvor palæstinensere har været på flugt efter at være blevet fordrevet fra deres eget land? Hvor har I befundet jer i de mere end 40 år, hvor Israel i strid med folkeret og international lov besatte Palæstina? Har I protesteret mod udsultningen af Gaza? Har I protesteret mod undertrykkelsen, mod fordrivelserne, mod beslaglæggelsen af jord? Nej, I oprøres af krav om at stoppe en tenniskamp. Det er skammeligt, det er ynkeligt. I siger, at idræt og politik ikke hører sammen. I tager fejl.

I den forsamlede folkemasses navn hylder jeg Gazas befolkning, sagde en kvinde, som præsenteredes som Shatila från Netverket mod Israels krig och besættelse. Jeg hylder martyrerne, som faldt i mødet med det zionistiske, nazistiske land. Jeg hylder jer gode folk, for at I er kommet her for at kræve, at kampen skal stoppes. Det hold, som spiller her i dag, repræsenterer den israelske stat, derfor kræver vi, at det svenske rigsidrætsforbund stopper denne kamp.

Oversat for DPV af Dagmar Dinesen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.