Flot demonstration med desværre en smule ballade bagefter

DPV

Flot demonstration med desværre en smule ballade bagefter

På Folketingets åbningsdag den 13. januar havde Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Palæstinensiske Venskabsforening indkaldt til en demonstration som protest mod Israels overgreb og drab på palæstinenserne i Gaza. Og ikke mindst som protest mod den danske regerings manglende evne i at fordømme Israels drab på civile palæstinensere, den massive bombning af det mest tætbefolkede område i verden og den udeblivende afstandstagen til Israels ødelæggelse af sundheds og andre projekter støttet af Danmark og EU.

Demonstrationen startede på Rådhuspladsen hvor Mogens Lykketoft (S), Margrethe Vestager (R), Georg Metz og Fathi El-Abed (formand Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening) holdt tale. Herefter gik demonstrationen videre til Christiansborgs Slotsplads, hvor talerne var Villy Søvndal (SF), Frank Aaen (EL) og Trine Pertou Mach, (Forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke).

Vores vurdering er at foran Christiansborg talte folkemængden mellem 8.000-10.000. Det store fremmøde og ikke mindst det at hele oppositionen deltog aktivt var vidne om den kritiske holdning mange danskere går rundt med i forhold til Israels brutale fremfærd i Gaza.

Demonstrationen var hele vejen igennem velorganinsereret og forløb i en god og roligt stemning. Det kan for en lille del af de der deltager der møder frem til en sådan demonstration være svært at styre følelserne, men alt forløb alt i god ro og orden ikke mindst takket være demonstrations ledelsen og en gruppe fagforenings folk som havde til opgave at indlemme eventuelle problemer samt naturlig vis ved hjælp det store flertal af fredelige demonstranter.

Først efter at demonstrationen sluttede som planlagt ca. 18.30 af demonstrationens ledelse, gik en gruppe på ca. 150 unge af sted mod Israels Plads for at slutte sig til en anden demonstration. Politiet vurderede at denne gruppe var at betragte som en uanmeldt demonstration og politiet valgte at foretage en knibtangs manøvre og anholdte en stor del af de unge. Der blev umiddelbart før og i forbindelse med anholdelsen kastet 3-4 kanonslag og enkelte sten blev kastet hvilket blandt andet betød at et par ruder i en af politiets busser blev knust.

Dansk Palæstinensisk Venskabsforening (DPV) tager naturligvis afstand fra den gruppe af unger der uden aftale hverken med demonstrations ledelse eller politiet valgte tilsyneladende at fortsætte gennem indre by for at slutte sig til samlingen på Israels Plads. Deres gerninger har været med til at kaste et dårligt lys over det flotte arrangement og den palæstinensiske sag generelt. Og vi ærgrer os over at denne episode var billedet som efterfølgende fremstod i medierne, og ikke billedet af vor flotte og brede demonstration.

Vi skal også understrege at MS og DPV har hverken forbindelse til den gruppe af unge ballademagere eller samlingen der fandt sted på Israels Plads.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.