Bliv kun forelsket i jøder

Haaretz

Bliv kun forelsket i jøder

Leder i Ha’aretz 01.12.2006

I de senere år har staten forsøgt at gøre indrejse i Israel og naturalisering vanskeligere for ikke-jøder . For et halvt år siden kritiserede Højesterets dommere den tilføjelse til loven om statsborgerskab, der umuliggjorde enhver familiesammenføring af arabiske israelere og palæstinensere. Appellen mod loven blev afvist, men dommerne gjorde gældende, at borgernes ret til at opholde sig i Israel sammen med den partner de vælger, ikke måtte lide skade og at det er nødvendigt at udarbejde en ny og mere fleksibel lov om statsborgerskab. Og netop det lovede justitsministeriet at gøre.

Det viser sig, at håbet om en mere human lov var overdrevet. Nu prøver Knesset at forlænge den midlertidige lov om statsborgerskab med yderligere to år; og vil også ved en anden og tredje behandling stemme om loven om illegale udlændinge, som vil forhindre familiesammenføring for sådanne, som har opholdt sig illegalt i Israel i så lidt som en måned. I teorien har denne lov til formål at modvirke illegal indvandring; i praksis er det blot en anden forholdsregel med det sigte at fjerne muligheden for statsborgerskab for sådanne, som ikke er jøder, selv hvis de har familiære relationer til en israeler.

Arabiske borgere må gifte sig indbyrdes eller emigrere fra Israel. Enhver mulighed for at gifte sig med en araber fra en anden stat eller fra de besatte territorier bliver umuliggjort af loven om statsborgerskab eller loven om illegale udlændinge. Imidlertid vil loven om illegale udlændinge også ramme nye jødiske immigranter, der ønsker at slå sig ned i Israel sammen med ikke-jødiske familiemedlemmer.

Der bliver tale om ikke-jødiske børn fra tidligere ægteskaber, ikke-jødiske aldrende forældre til nye immigranter til nye immigranter og også udenlandske arbejdere, der er blevet forelskede i israelere og ønsker at bo sammen med dem i Israel. Den stramme immigrationspolitik, som Israel med disse love er i færd med at indføre, ser helt bort fra det brede spektrum af muligheder der opstår som følge af kærlighed og menneskelige relationer.

Fremover, anbefaler regeringen gennem lovgivningen, er det tilrådeligt kun at blive forelsket i jøder eller opgive at bo i Israel.

Loven om statsborgerskab blev oprindeligt skabt for at åbne op for, at også ikke-jøder kunne bo i Israel. Mens Loven om Tilbagevenden er den lov der lagde grunden til den jødiske stat og automatisk giver enhver jøde naturalisation, er hensigten med loven norm statsborgerskab at løse forskellige menneskelige problemer. Men siden den demografiske panik begyndte og det rygte blev sat i omløb, at palæstinenserne prøver at manifestere deres ret til at vende tilbage gennem ægteskab med arabiske israelere og der ankom hundredtusinder af ikke-jødiske immigranter fra Rusland og antallet af udenlandske arbejdere steg, er der opstået en koalition af dem, der frygter for Israels fremtidige befolkningssammensætning, hvilket hat ført til overflødige initiativer inden for lovgivningen.

Der kan nikke være tvivl om, at Israel, lige som alle vestlige stater, skal udforme en rimelig immigrationspolitik. Forskellen mellem en sådan politik og den forfølgelse af israeleres forældre, børn og partnere, som for de flestes vedkommende på grund af omstændighederne bor illegalt i Israel, er enorm.

Et immigrantland som Israel kan ikke vende de blinde øje til den mængde af menneskelige problemer, der opstår; og familiemedlemmer burde ikke blive henvist til at lade sig adskille fordi nogle af dem ikke opfylder adgangsbetingelserne. At forhindre foreningen af familier af arabiske israelere med deres partnere er diskrimination af den værste slags. Det har intet at gøre med immigration men med enhver borgers ret til bo i sit land med sin partner og børn.

Oversat fra engelsk for DV af Karl Aage Agri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.