Et helt almindeligt folkemord

Al-Ahram Weekly

Et helt almindeligt folkemord

Al-Ahram Weekly 10. – 16.08.2006

Syv uger inde i Israels offensiv mod Gaza er den civile befolkning desperat, isoleret og uden noget forsvar mod israelske massakrer, rapporterer Erica Silverman

________________________________

“Der var ingen modstand, blot tomme marker, og vi fik over en højtaler at vide, at skulle rømme vore hjem”, fortalte Salan Jibara, en 35-årig bonde fra As-Shoka, der nu bor i et nødtelt sammen med sin familie på syv personer, uden adgang til føde eller vand. Røde Kors prøvede i lørdags at komme ind til Rafah med nødforsyninger til flygtningene.

Hen over hele opslagstavlen voksede elendighedens indextal sig højere og højere, mens tusinder fra Rafah-området blev tvunget til at flygte fra deres hjem, der var under israelsk beskydning for at søge tilflugt i UNWRA-skoler og -telte, mens de indbyggere, der er blevet tilbage, mangler vand og elektricitet i den smeltende sommerhede. Økonomien er langsomt ved at gå i stå. Den eneste lyd ude på gaden er den trommende lyd fra førerløse israelske spionfly og begravelsesoptog. Rafah er under belejring.

Israelske tanks pløjede sig i torsdags ind i Rafah og indledte et angreb, der kom til at koste 17 palæstinensere, deraf fem børn(et af dem, en tre dage gammel baby) livet, mens 50 blev såret, halvdelen af dem var børn. Angrebet fejede først gennem Gazas henslumrede lufthavn, så videre til As-Shoka-kvarteret og langs med udkanten af Rafah, alle strategisk beliggende områder vest for Kerem Shalom-overgangen, det punkt hvorfra de israelske styrker trænger ind i Gaza.

Israel prøver at undgå at genindsætte tropper langs Philadelphi korridoren mellem Gaza og Ægypten af frygt for, at det vil blive opfattet som en genbesættelse af Gaza. De israelske styrker trængte let gennem As-Shoka, et åbent område, der mestendels består af landbrugsjord. Infanterisoldater gennemførte hus-for-hus kommandoaktioner overalt i Rafah. Snesevis af indbyggerne blev pillet ud til afhøring.

I lørdags dræbte israelske missiler syv palæstinensere i As-Shoka, fem af dem var civile, deriblandt en 16-årig pige, Kifah Natour og hendes broder 15-årige broder, Amar. Søndag morgen affyrede israelske styrker igen et missil mod en civil bolig i As-Shoka og dræbte en 13-årig dreng ved navn Ibrahim Ermeilat og sårede fire andre.

De israelske styrker trak sig senere på dagen tilbage fra As-Shoka efter at de havde opfordret indbyggerne – der for størstedelens vedkommende var bønder – til at vende tilbage til deres ejendomme, blot for at finde deres hjem smadrede af bulldozere, deres afgrøder raserede og infrastrukturen ødelagt.

An-Najar-hospitalet i Rafah er et makabert syn nu hvor staben – der mangler basale forsyninger som røntgenfilm og antibiotika, prøver at klare et uforudset stort antal amputeringspatienter blandt den stadige strøm af ofre for israelsk statsterrorisme.

“Hele legemsdele er blevet skåret væk: Ben, hoveder, endog hele kroppe er blevet skåret i halvdele”, fortalte Samir Judah, der har været chef for skadestuen siden begyndelsen på den Anden Intifada.

“Israel anvender en ny slags våben, som brænder kroppene og skærer i dem som en kniv. Disse våben trænger ind i kroppen og flænser organer i stykker”, fortsætter Samir og viser store, savtakkede stykker af brændte stumper fra en granat, der er blevet fjernet fra et offers krop.

Samir og hospitalstaben aflagde besøg på gerningsstedet for et israelsk angreb torsdag nat. Israelske styrker udpegede et fartøj som de angiveligt troede transporterede militante palæstinensere, men missilet eksploderede før nedslaget og alle inden for en radius af 300 meter blev flænset i stykker af granatstumper, forklarede Samir. Større stykker flænsede sig vej gennem de nærtstående, mens mindre stykker landede inde i civile ofre.

Granatbeskydning snarere end geværild, dræbte alle ofrene, rapporterede hospitalsdirektør Dr. Ali Mousa. Gennem to nætter kom selve hospitalet under israelsk beskydning. “Ofrene lider sædvanligvis af massive, gennem luften påførte forbrændinger og vævsskader; og får foretaget amputationer som følge af infektioner og komplikationer”, sagde Mousa. Ved ankomsten til hospitalet er de dødes eller såredes klæder brændt fast til kroppen.

Mousa fortæller, at han i sin tid som hospitalsdirektør siden 2000

aldrig har set et så stort antal handicappede som følge af israelsk aggression.

Dr. Juma Al-Saqqa, chef for PR-afdelingen på Al-Shiffa-hospitalet, det største medicinske center i Gaza By, bekræfter også, at Israel har anvendt mere effektive våbentyper mod palæstinenserne under “Operation Sommerregn”.

En lille gåtur gennem genoptræningsenheden er bevis nok. 20, år gammel mistede Hysan Gelease begge ben og venstre hånd under israelsk granatbeskydning, da han stod i døren i sit hjem i Beit Hanoun. Tykke bandager holder sammen på hans brystkasse, der blev flænset op af brændende granatstumper.

Hysans seng er den første i en række blandt unge amputerede patienter. Deres hud er tildækket, der hvor hvidglødende jern trængte gennem deres kroppe. Apoteket på Al-Shiffa-hospitalet mangler 30 basale medikamenter skønt hospitalstaben tyer til at rode rundt hos lokale apoteker i deres søgen efter basale forsyninger.

Fondsmidler fra EU’s Temporary International Aid Mechanism formodedes at begynde at flyde til indkøb af sundhedsplejende faciliteter i begyndelsen af august og dog er Al-Shiffa og Al-Najar stadig i krise. Gazas UNWRA-direktør, John Ging fortalte, at en gruppe FN-embedsmænd er i gang med en undersøgelse.

“Helbredsrisici på grund af den mængde af fast affald, der er strøet rundt omkring i Gaza, er i tiltagen”, meddeler Ging. Der hersker stadig en massiv mangel på brændstof i Gaza, hvorfor renovationslastbilerne ikke kan fungere. Småbørnssygdommene er i tiltagen på grund af børnenes kontakt med affaldet på gaderne kombineret med manglen på rent vand, ifølge UNICEF’s specielle udsending Dan Rohrmann.

Imidlertid har de israelske tanks kørt sig i stilling ved grænsen til Beit Hanoun i den nordlige del af Gaza-striben i mere end to uger og gennemført hyppige angreb. Tusinder er blevet tvunget til at rømme deres hjem, de fleste er flygtet til flygtningelejren i Jabaliya, hvor UNWRA-skoler er blevet omdannet til tilflugtsrum og nu huser 1.753 flygtninge.

Miriam, 23 år og moder til tre børn skynder sig over en øde gade på jagt efter beskyttelse, efter at israelske styrker gav hende 15 minutter til at rømme sit hjem. Hun og hendes børn slap blot væk med det tøj de havde på, mens hendes broder og svigerinde blev ofre for den israelske granatbeskydning.

Nærved deltager Mohamed Abu Oda i sin 24-årlige son Mahmouds begravelse. Han og hans familie nægter at forlade stedet. En israelsk snigskytte dræbte Mahmoud, fader til to børn, mens han prøvede på at

fixe de elektriske faciliteter oppe på husets tag.

“Denne regering kommer ud for de samme angreb som vores tidligere regering. Der er intet, der har ændret sig. Besættelsen er stadig det store problem”, siger Mohamed. Den følgende dag jævnede israelske styrker hans hjem med jorden.

Den forgangne uge med vold er det seneste stormløb i et syv uger langt angreb ind i Gaza, angiveligt med det formål at sætte en stopper for affyring af Qassam-raketer ind i Israel og få udleveret en soldat, der blev taget til fange af HAMAS-guerillaer.

Dog er Israels offensiv mod Gaza i medierne blevet overskygget af dets offensiv i Libanon, hvilket hat gjort Gazas befolkning endnu mere isoleret og sårbar over for israelske massakrer. Indtil nu har israelske styrker ødelagt tre større broer, veje. Og infrastrukturelle rørledninger er blevet knust af israelske tanks.

Gazas største kraftværk blev ødelagt 28.06.2006 så husholdninger , forretningslivet og hospitalerne i hele Gaza-striben mangler vand og elektricitet. Og sanitetssystemerne er brudt sammen. “Folks hele eksistens er blevet skubbet ned på et nyt lavt niveau for basal overlevelse”, siger Ging.

I denne periode har Israel dræbt 190 palæstinensere, deraf 56 børn og såret over 800, hvoraf 300 er børn, ifølge informationer fra Præsident Mahmoud Abbas’s kontor. “Den israelske aggression er ubønhørlig og Israel drager den nytte af Libanon, at verden ikke er opmærksom på Gaza” sagde Indenrigsminister Said Syiam i Gaza By. “Jeg appellerer til verden om at være opmærksom på situationen i Gaza-striben”.

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri >Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Foredrag, Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.