Bush forpligter USA til at forsvare Israel mod truslen fra Iran

Guardian

Bush forpligter USA til at forsvare Israel mod truslen fra Iran

The Guardian, 24. januar 2006, af Julian Borger i Washington

George Bush forpligtede i går USA til at forsvare Israel mod truslen fra Iran da han sagde, at han ikke ville tillade, at verden blev genstand for afpresning med iranske kernevåben. Advarslen fra USA’s præsident under en diskussion med studerende i Kansas, kom på et tidspunkt, da der hersker spændte relationer i forholdet til Iran, efter at Iran har svoret på at ville genopstarte sit atomare forskningsprogram.

USA står i spidsen for et forsøg på ad diplomatisk vej at få overtalt andre lande til at indbringe Iran for FN’s Sikkerhedsråd, fordi det ikke har samarbejdet med FN’s inspektører. Teheran insisterer på, at Iran alene er interesseret i en civil udnyttelse af sit atomare energiprogram. Og det har truet med igen at begynde at producere atomart brændstof i fuldt omfang, hvis det bliver indbragt for FN.

”Jeg er dybt bekymret over Iran, ligesom en masse mennesker burde være bekymrede over Iran. Jeg er bekymret, når Irans præsident kundgør sit ønske om at se Israel blive ødelagt”, sagde mr. Bush med en reference til Mahmoud Ahmadinejads trussel om at ”fjerne Israel fra landkortet. Han tilføjede: ”Israel er vores allierede. Vi er forpligtede i forhold til Israels sikkerhed, og det er en forpligtelse som vi vil leve op til”.

”For det andet er jeg bekymret over et lukket samfunds ønske om at udvikle atomare våben. Verden må ikke komme ud i en situation, hvor vi kan blive udsat for afpresning med kernevåben. Jeg tror, at det er meget vigtigt, at den iranske regering hører det højt og tydeligt ikke alene fra USA, men også fra andre nationer rundt om i verden”.

Præsidentens fremtræden i Kansas fandt sted i form af en kort tale efterfulgt af en improviseret spørgsmål-og-svar-runde af den slags, der afprøves af mr. Bushs rådgivere for at føre ham frem, når han er mest afslappet og lydhør.

Han forsvarede sin beslutning om at tillade aflytninger af telefonopkald og e-mails mellem amerikanere og udlændinge uden retskendelser og insisterede på, at det var lovligt. ”Jeg tænker på jeres borgerrettigheder og fik alle mulige slags advokater til at gennemgå processen”, fortalte han sine omkring 9000 tilhørere, hvoraf størstedelen var studerende og soldater, på Kansas State University.

Præsidenten roste Tony Blair efter af en britisk tilhører at være blevet spurgt om hvorvidt han havde talt med den britiske premierminister om den almindelige opfattelse i Storbritannien af ham – Blair – som mr. Bushs ”ja-mand”. ”Jeg er ked af, at dette forhold skaber politiske problemer for ham på hjemmefronten. Ser I, jeg kan sommetider virke lidt frastødende på folk hinsides de store vande, hvis I forstår hvad jeg mener”, svarede præsidenten til latteren fra en stort set velvillig tilhørerskare.

”Jeg er opmærksom på, at det er en kritik af Tony og den er jeg bare stærkt uenig i. Han har en uafhængig tankegang. Han og jeg er fælles om dette interessante øjeblik i historien og vi deler også den dybe tro på, at frihed vil eller kan ændre verden. Det er hvad vi mener. Med andre ord er der en kerne i Tony Blairs filosofi, en kerne som Tony og jeg har til fælles”.

Præsidenten opregnede de problemer, hvor han er uenig med mr. Blair, herunder Kyoto-aftalen om klimaforandringer og den Internationale Domstol, to punkter som mr. Bush er modstander af. Men, fortsatte præsidenten, de var enige ”strategisk, og det er det vigtige”. Han fortalte, at de prøver at få snakket sammen en gang om ugen.

”Og det er virkeligt interessant at dele tanker og bekymringer”, sagde mr. Bush. ”Og forholdet mellem Storbritannien og USA er enestående. Det har været enestående i fortiden. Det er enestående i dag. Og jeg er overbevist om, at det vil være enestående i fremtiden, til verdens bedste”.

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Menneskerettigheder, Nyhedsbreve. Bogmærk permalinket.