Israels militær: Gaza-operationen er ikke nogen virkelig løsning på truslen fra Qassam-raketterne Af Gideon Alon og Amos Harel, Haaretz, 3. januar 2006

Haaretz

Ingen løsning

Israels militær: Gaza-operationen er ikke nogen virkelig løsning på truslen fra Qassam-raketterne

Af Gideon Alon og Amos Harel, Haaretz, 3. januar 2006

Stabschefen for det israelske militær Dan Halutz indrømmede tirsdag, at hærens Operation ”Blue Skies”-offensiv kun delvist løser problemet i forbindelse med de Qassam-raketter, der bliver affyret mod Ashkelon og at den ikke er nogen løsning hvad angår truslen fra Qassam-raketterne mod den hårdt ramte by Sderot i Negevørkenen.

Halutz talte i Knessets Udenrigs- & Forsvarskomité nogle timer efter at palæstinensere havde affyret 10 Qassam-raketter mod Negev tidligt tirsdag. To af raketterne blev affyret mod Ashkelon og resten mod det vestlige Negev. Beskydningen med Qassam-raketterne var tilsyneladende en gengældelsesaktion for et luftangreb mandag nat fra det israelske luftvåben i den nordlige Gaza-stribe, hvorunder tre kommandanter fra Islamic Jihad, som formodedes at have været involveret i beskydningen med Qassam-raketter, blev dræbt.

Der blev ikke rapporteret nogle skader eller sårede i forbindelse med beskydningen med Qassam-raketterne. Nogle af dem lader til ikke at have ramt deres mål og landede inden for Gaza-striben mens andre ramte øde områder i Negev. Som svar på Qassam-raketterne åbnede det israelske artilleri ild mod Gaza-striben tirsdag midt om formiddag, rapporterede den israelske hærs radio.

Det hed sig, at Qassam-raketterne blev affyret langt fra det 16 kvadratkilometer store område ved Gaza-stribens nordlige grænse, som Israel har erklæret for forbudt område for palæstinensere i en bestræbelse på at forhindre beskydning med Qassam-raketter.

Kilder i Likud, som står over for at forlade regeringen i næste uge, kritiserede regeringen for at indføre stødpudezonen i den nordlige Gaza-stribe og krævede et ”effektivt svar” på angrebene. ”Disse angreb gør det klart, at snakken om en sikkerhedszone i Gaza var latterlig. Det er regeringens pligt at finde frem til et effektivt modsvar, som kan befri beboerne i lokalsamfundene omkring Gaza for disse non-stop raketangreb”.

Den israelske drabsaktion mandag nat fandt sted nær ved ”no-go zonen”. To af de tre mænd, der blev dræbt ved dette luftangreb blev identificeret som den militante Jihad-veteran Sayid Abu-Gadian og hans assistent Akram Gadasas. Et tredje Jihad-medlem, som kørte sammen med dem i en bil, da angrebet fandt sted, blev alvorligt såret og døde senere som følge af sine sår.

To personer, der befandt sig i nærheden, blev også såret under dette angreb, fortalte folk fra den palæstinensiske sikkerhedstjeneste. I kølvandet på de målrettede drab, truede et medlem af Islamic Jihad med hævn mod Israel: ”Disse kujonagtige handlinger vil ikke standse vores modstand og vores hellige krig”.

To Qassam-raketter blev affyret fra Gaza uden at man har været i stand til at lokalisere deres nedslagssted. Mandagens drabsaktion fulgte efter en operation tidligere på dagen, da kampfly fra det israelske luftvåben slog til mod en bygning, der benyttedes af militante palæstinensere i nærheden af Khan Yunis i Gaza-striben. Der befandt sig ikke nogen i bygningen på det tidspunkt, forlød det fra det israelske luftvåben. Der blev ikke rapporteret tab på den palæstinensiske side.

De samme kampfly slog også til mod syv veje som hovedsageligt ligger i den nordlige Gaza-stribe og benyttes af militante palæstinensere til at komme til områder, hvorfra de affyrer raketter mod Israel, forlød det fra den israelske hær. Hæren har foretaget sådanne angreb næsten hver nat i de seneste dage i en bestræbelse på at forhindre affyring af de hjemmelavede Qassam-raketter ind i Israel.

Det israelske militær havde om søndagen artilleribeskudt områder hvorfra der var blevet affyret tre Qassam-raketter mod Israel

Israel erklærede i sidste uge et 16 kvadratkilometer stort område for forbudt område for palæstinensere i en bestræbelse på at forhindre affyring af raketter fra området. Gennem de seneste få dage er der ikke blevet affyret raketter fra dette område og det lader til, at palæstinenserne affyrer Qassam-raketterne fra et sted syd for stødpudezonen.

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Nyhedsbreve. Bogmærk permalinket.