Forelæsning i London, Sourani:

PCHR

Aftalen om grænseovergange institutionaliserer besættelsen

Palæstinensisk Center for Menneskerettigheder (PCHR)4. december 2005

Det palæstinensiske samfund på Skolen for Orientalske og Afrikanske Studier ved London Universitet inviterede hr. Raji Sourani til at give en forelæsning om “Juridisk analyse af tilbagetrækningen”.

Hr. Sourani begyndte sin forelæsning med at fremhæve, at den israelske militære besættelse af Gaza-striben stadig er effektiv i dens fysiske og juridiske former. Han påpegede at Israel kontrollerer Stribens luftrum, havområde, grænser og overgange.

International humanitær lov, især den Fjerde Genevekonvention og Haagkonventionen, definerer besættelse som “faktisk kontrol over civilbefolkningens liv”, tilføjede hr. Sourani.

Siden afslutningen på gennemførelsen af tilbagetrækningen den 12. september 2005 har realiteten været, at Striben er under kontrol af de israelske besættelsesforanstaltninger.

Til trods for evakueringen af bosættelserne har Israel fortsat med at gennemføre dets politik med udenretslige henrettelser og bombardementer.

Desuden har Israel kontrolleret Gaza-stribens grænseovergange. Fra 25. november har Israel forbudt bevægelsesfrihed til og fra Gaza-striben. Endvidere blev bevægelsen af varer begrænset.

Hr. Sourani betegnede evakueringen af israelske bosættelser som en positiv udvikling, da Gaza-striben slap af med 22 israelske bosættelser, som var bygget ulovligt på dens jord, samt deres 7000 beboere.

Disse bosættelser udgjorde en krigsforbrydelse, anførte hr. Sourani. Men han advarede om, at den nye situation i Gaza-striben ville føre til økonomisk og social strangulering, og at Gaza-striben ville blive totalt isoleret fra Vestbredden og Jerusalem.

Hr. Sourani sagde, at Israel solgte verden en illusion kaldt “tilbagetrækning”, mens det i realiteten blot gennemførte en omgruppering af dets besættelsesstyrker.

Hr. Sourani talte om aftalen om grænseovergange og påpegede at tilstanden for grænseovergange er blevet formuleret med international accept på en måde, som giver Israel ret til at udøve fuld kontrol med overgangene.

Han omtalte situationen ved det Internationale Overgangspunkt Rafah, den eneste udgang for Gaza-striben til verden udenfor. Han fastslog, at udover videokameraer, computere og europæiske kontrollanter, som overvåger gennemførelsen af Israels diktater, så er sagens kerne, at Israel er den part som bestemmer, hvem der har et identitetskort, og hvem der kan rejse eller ej.

Denne situation gør besættelsens kontrol over grænsen fuldstændig i både form og indhold. Denne kontrol stammer fra Israels magt til at bestemme, hvem der har et “identitetskort”.

Dette fratager faktisk tusinder af palæstinensere, som ikke har fået udstedt identitetskort af Israel, muligheden for at rejse.

Hr. Sourani anførte, at Israels hovedmål bag gennemførelsen af tilbagetrækningsplanen er at flytte opmærksomheden væk fra kernepunkterne i den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Dette betyder at vende opmærksomheden bort fra politikken med at gøre Jerusalem jødisk, skabe kendsgerninger på jorden i Vestbredden ved at bygge og udvide bosættelser, bygning af Annektionsmuren og afvisning af spørgsmålet om palæstinensiske flygtninge.

Endvidere vil opmærksomheden blive drejet væk fra behovet for at gøre ende på den israelske militære besættelse og lade palæstinenserne udøve deres rettigheder til uafhængighed og selvbestemmelse.

I London holdt hr. Sourani også en række møder med de juridiske rådgivere Daniel Machover og Kate Maynard fra Hickman and Rose Solicitors, som samarbejdede med PCHR sidste september om at udstede en retslig arrestordre mod den israelske generalmajor Doron Almog.

Imidlertid klarede Almog at undgå ordren, efter at det israelske udenrigsministerium og den israelske ambassadør i London havde instrueret ham om ikke at stå af flyet i London. Møderne koncentrerede sig om spørgsmålet om at forfølge israelske krigsforbrydere gennem udnyttelse af international lov.

Hr. Sourani mødtes også med advokat Maria Lahood fra Centret for Grundlovsrettigheder i De Forenede Stater.

Centret samarbejder med PCHR i sagen om Rachel Corrie, den amerikanske fredsaktivist som blev kørt ned og dræbt af en israelsk militær bulldozer i marts 2002, da hun forsøgte at beskytte et palæstinensisk hjem mod nedbrydning. Centret anlagde retssag mod Caterpillar i New York, da den israelske besættelseshær bruger firmaets bulldozere til at nedbryde palæstinensiske hjem og rasere landbrugsjord.

Det skal bemærkes, at Centret for Grundlovsrettigheder var det første center til at anlægge retssag mod Amerikas Forenede Stater for dets handlinger i Guantánamo Bay forvaringsanlægget.

I Bruxelles inviterede Den Europæiske Koordinationskomité af NGO’er vedrørende Palæstina-spørgsmålet, ledet af hr. Pierre Galand, hr. Sourani til at holde en forelæsning om tilbagetrækningsplanen og de kommende palæstinensiske valg til lovgivende forsamlinger den 25. januar 2006.

Endvidere vil hr. Sourani deltage i Paris-møderne i Det Internationale Kontor for Den Internationale Føderation for Menneskerettigheder (FDIH) i sin funktion som vicepræsident for FDIH. Det bemærkes at FDIH er en international organisation af 146 medlemmer fra hele verden. PCHR har været medlem af FDIH siden 1995. FDIH holder regelmæssige møder hver fjerde måned.

[Fra: http://pchrgaza.org/files/PressR/English/2005/145-2005-1 ]

Oversat fra engelsk for DPV af Jørgen Nyeng

Dette indlæg blev udgivet i Film, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.