Lovgiverne godkender med stort flertal opløsningen af Knesset

Haaretz

Lovgiverne godkender med stort flertal opløsningen af Knesset

Af Mazal Mualem, Yossi Verter og Aluf Benn, Haaretz-korrespondenter 22.11.2005

Et massivt flertal på 80 lovgivere (ud af de 120 Knessetmedlemmer, o.a.) godkendte mandag aften otte love i forbindelse med opløsningen af Knesset. Præsident Moshe Katsav sagde mandag aften, at han ville følge lovgivernes beslutning om at opløse Knesset (det israelske parlament, o.a.) og afholde valg i utide 28. marts.

”Mit mål er, at staten frem til valget fortsat skal fungere normalt. Premierministeren skal have frie hænder”, sagde Katsav. Præsidenten har til hensigt at sikre , at fraktionerne i Knesset vil tillade Sharon at udpege ministre i interim-perioden frem til valget i tilfælde af, at valget i utide bliver udskrevet i kraft af en lovbeslutning snarere end en præsidentbeslutning.

Knesset-præsidiet under forsæde af premierminister Ariel Sharons allierede, Knesset-medlemmet Ron Bar-On, har endnu ikke besluttet hvorvidt de selv vil diskutere lovforslagene eller sende dem videre til Forfatnings-, Lov- og Justıtskomitéen under forsæde af Knesset-medlemmet Michael Eitan der forbliver i Likud.

Lidt tidligere afleverede otte ministre fra Arbejderpartiet deres afskedsbegæringer. Knesset-medlemmet Gideon Sa’ar, formand for Likuds Knesset-gruppe bekendtgjorde tidligere mandag, at de to største grupperinger, Likud og Arbejderpartiet, var blevet enige om at stemme om lovforslaget.

Sa’ar sagde imidlertid ikke, hvorvidt de to partier er enige om en valgdato. Præsidenten sagde efter mødet, at Sharon havde fortalt ham – præsident Katsav, at han – Sharon – var kommet til den konklussion, at det er umuligt for ham at fortsætte som premierminister i det nuværende Knesset.

Katsav sagde, at han ville træffe en hurtig beslutning vedrørende Sharons begæring efter at have rådført sig med justitsminister Menechem Mazuz og tilføjede, at et valg i utide forekommer at være uundgåeligt i det nuværende politiske klima.

Katsav sagde, at loven giver ham 21 dage, men at han ville træffe en hurtig beslutning. Adspurgt hvorvidt beslutningen ville blive truffet i løbet af nogle dage, svarede han ”i løbet af mindre end dage”. ”Jeg mener naturligvis, at vi har behov for at opløse Knesset og afholde valg så snart som muligt”, tilføjede han.

En lovvedtagelse ville fastsætte valget til afholdelse mi løbet af 90 dage. Dette indebærer, at afstemningen vil finde sted i begyndelsen af marts 2006, flere uger før 28. marts, som er den valgdato repræsentanterne for Likud og Arbejderpartiet diskuterede i søndags. Hærens Radio sagde mandag, at 8. marts var den sandsynligste valgdato.

Sa’ar sagde, at han prøver at danne en blok på 61 (af Knessets i alt 120, o.a.) medlemmer til støtte for en alternativ premierminister, men det var usandsynligt, at nogen kandidat kunne opnå opbakning fra et flertal.

Israels Radio citerede Knessets-formanden Reuven Rivlin, en Likud-høg, for at sige, at Katsav ikke umiddelbart burde træffe beslutning om at opløse Knesset.

Likud-afstemning om ny formand

Efter Sharons udtræden af Likud vil formanden for Likuds Centralkomité, Tzachi Hanegbi overtage formandsposten i Likud. Israels Radio har rapporteret, at han vil sammenkalde Likuds Centralkomité torsdag for at stemme om en ny formand.

Listen over forventede kandidater er lang: Knesset-medlemmerne Benjamin Netanyahu, Uzi Landau, leder for de såkaldte ”Likud-rebeller”, forsvarsminister Shaul Mofaz, udenrigsminister Silvan Shalom og Knesset-medlemmet Silvan Shalom og Knesset-medlemmet Israel Katz.

Talsmænd for Likud sagde, at Sharon traf sin beslutning om at forlade partiet i løbet af weekenden på sin ranch i Negev efter rådslagning med sine sønner og nogle få nære medarbejdere, deriblandt hans tidligere stabschef Uri Shani og publicisten Reuven Adler.

Knessetmedlemmerne har bedt ministrene Mofaz, Meir Shertrit og Gideon Ezra om at forblive i Likud.

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.