Hamas: De facto våbenhvilen ender ved årets afslutning

AFP

Hamas: De facto våbenhvilen ender ved årets afslutning

Agence France Presse, 2. november 2005 i Jabaliya flygtningelejr, Gazastriben

Hamas svor at den ville gøre en ende på den uofficielle våbenhvile ved årets ende, imens tusinder samledes ved begravelserne for to palæstinensiske militante ledere, som blev dræbt under et israelsk luftangreb.

”Stilheden vil være forbi ved årets afslutning.. Stilheden er meningsløs, fordi Israel forsætter med at dræbe” sagde talsmand Mushir al-Masri til AFP under begravelserne i den forarmede Jabaliya flygtninge-lejr på Gazastriben.

Adspurgt om hvad han mente, svarede talsmanden, at militante grupper som indgik en aftale om våbenhvile i Cairo sidste marts nu var enige om at revurdere situationen ved årets ende.

“Dette er hvad der blev aftalt i Cairo. Vi blev enige om at diskutere hvorvidt det ville forsætte hvis stilheden var en succes.. Ingen bør fremover drømme at der vil blive endnu en stilhed”.

Hamas, den mest magtfulde islamiske bevægelse i Gaza, advarede tirsdag Israel, om at de havde startet en krig ved at dræbe den lokale Qassam Brigaderne’s leder Fayez Abu al-Qaraa og en senior Al-Aqsa Martyrernes Brigade leder, Hassan al-Madhun.

Få timer efter tirsdagens dødbringende luftangreb blev en israelsk soldat skudt og dræbt af militante palæstinensere under en israelsk operation på Vestbredden som havde til mål at arrestere et Hamas-medlem.

Den væbnede fraktion af Hamas, Ezzedine al-Qassam Brigaderne, udtalte til AFP, at den stod bag drabet på den 20-årige værnepligtige.

Omkring 15.000 mennesker og hundrede af bevæbnede Hamas og Fatah medlemmer deltog i begravelsen, hvor folkemængdens tilråb ”Qassam, Qassam, hævn, hævn” fyldte luften og hvor skudsalver blev affyret mod himlen.

Qaraa er det første Hamas medlem, som er blevet dræbt i den seneste tids opblussede vold, hvor den islamiske gruppe havde forholdt sig stort set roligt siden et palæstinensisk selvmordsbombeangreb sidste uge.

Al-Aqsa Martyrernes Bridade, en uklar samling af celler med forbindelse til den palæstinensiske leder Mahmud Abbas’ ledende Fatah fraktion, afstod fra den uofficielle og spinkle våbenhvile, som havde udbredt sig siden starten af året.

“Til helvede med våbenhvilen” udtalte fraktionen, og meddelte at den “mobiliserede” tilhængerne i kølvandet på Madhun’s død.

Militante i Gaza affyrede i nat en Qassam raket mod det israelske område Netiv Haasara, nord for det palæstinensiske område. En mortergranat ramte nord for kibbutzen Nahal Oz.

Raanan Gissin, en talsmand for premierminister Ariel Sharon, udtalte til avisen Haaretz, at Israel vil forsætte med at byde de militante hvad der er ”retfærdigt” indtil de palæstinensiske myndigheder handler imod de væbnede grupper.

“Når terroristernes angreb ophører, når de palæstinensiske myndigheder beslutter at handle aktivt imod disse grupper og afvæbne dem.. da vil vi ikke længere være nødsaget til at yde dem ret”, udtalte Gissin.

Israelske sikkerhedsstyrker udtalte, at de militante var ansvarlige for en stribe dødelige angreb, som havde dræbt 20 israelere.

Det dobbelte drab på de to militante ledere var sket imens det israelske militær kun havde haft til mål at dræbe Madhun og blev af avisen Yediot Aharonot beskrevet som ”en af de mere betydningsfulde snigmords operationer i de seneste år”.

På Vestbredden arresterede israelske styrker tre palæstinensere i nat, herunder to mistænkte Islamisk Jihad medlemmer i Kabatiya, hjemby for sidste uges selvmordsbombemand, som dræbte fem israelere på vegne af gruppen.

Washington afstod fra at fordømme de israelske angreb og opfordrede det palæstinensiske lederskab til at handle imod de militante.

“Vi tilskynder de palæstinensiske myndigheder til at handle” sagde udenrigsministeriets talsmand Sean McCormack. ”Vi har fuld forståelse for Israels ret og behov for at forsvare sig selv”.

Talsmand for Mahmud Abbas, Nabil Abu Rudeina, havde anmodet det internationale samfund, herunder især USA, om at sætte en stopper for israelske angreb og udtalt, at de palæstinensiske myndigheder og grupper overholdte en de facto våbenhvile.

Tretten palæstinensere og seks israelere er blevet dræbt siden selvmordsbomben i det nordlige Israel for en uge siden d. 26. oktober.

Oversat for DPV fra engelsk af Abdullah Domurcuk

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.