Palæstinensiske landsbyboere beskylder bosættere for at forgifte deres husdyr.

Electronic Intifada

Palæstinensiske landsbyboere beskylder bosættere for at forgifte deres husdyr.

Af Samih Shahine

Agence France Press

11.04.05

overs: Pernille Frahm

Al Tawani, Vestbredden, 11.april. De palæstinensiske hyrder fra den sydlige del af Vestbredden beskylder indbyggerne i en israelsk bosættelse for at forgifte deres dyr i et forsøg på at tvinge dem til at forlade deres jord.

Ifølge lederen af Hebrons afdeling af landbrugsministeriet, Mohammad Qanan, er ikke færre end 20 stykker kvæg døde efter at have ædt forgiftet foder, som israelere havde efterladt udenfor landsbyer som al-Tawani, al-Mufaqara og Tuba.

”De forgiftede områder er de eneste græsningsområder i Hebron og vi har mange dyreflokke gående der. 82 stykker kvæg er blevet forgiftede og 20 er døde” fortalte Qanan til AFP.

”Det er meget farligt for giften kan blive overført til mennesker, hvis de spiser kødet eller drikker mælken fra disse dyr” tilføjede han.

Palæstinensiske øjenvidner fortalte at foderet indeholdt giftige stoffer og det var spredt på markerne af bosættere fra nabo bosættelsen Maron og fra uautoriserede ”wildcat” udposter omkring 20 km syd for Hebron.

”Bosætterne er til hver en tid parate til at jage os bort fra vores jord og overtage den” fortalte Saber al Harinin, leder af det lokale byråd, som varetager de 2.200 indbyggere i alle tre landsbyer. ”Sidste år brøndene og brændte vores afgrøder, men vi bliver på vores jord,” tilføjede han.’’

Mahammad al-Hamadeh, en bonde fra landsbyen al-Mufaqara, som havde mistet 5 får antydede til en forståelse fra de israelske myndigheders side, idet de pludselig havde tilladt bønderne at komme ind i området. ”Disse græsgange var uden for rækkevidde for os i adskillige år, men for nyligt fortalte en repræsentant fra de militære myndigheder os pludseligt at vi kunne lade vores dyr græsse her på fredage og lørdage”, sagde den 40-årige Hamadeh.

”Halvanden time efter jeg var kommet til området døde det første kreatur efter at have ædt af foderet og derefter døde 4 andre”, tilføjede han.

Tests taget af centeret for miljø sundhed ved Beir Zeit universitetet på den centrale Vestbred viser at det spredte produkt indeholdt fluoroacetamide, et meget giftigt stof.

”Testene har vist at der er tale om fluoroacetamide, et meget giftigt stof, hvor der ikke findes nogen modgift. Det blev først udviklet til rottebekæmpelse og produktionen og anvendelsen er forbudt uden tilladelse fra den israelske regering”, sagde centeret leder Ramzi Sansur.

Fluoroacetamide er klassificeret som et farligt pesticid gennem Rotterdam konventionen fra 1998, vedtaget under FNs miljø program og FAO.

En talsmand for politiet på den sydlige Vestbred Shlomi Saqui, bekræftede at der for nyligt var opdaget en ”gift” på de omtalte marker efter klager fra de palæstinensiske landsbyboere.

”Det er sandt at vi har fundet gift. Vi ved endnu ikke, hvor den stammer fra, men der er en undersøgelse undervejs”, fortalte Saqui til AFP. ”Vi har endnu ikke foretaget nogen arrestationer, og alle muligheder vil blive undersøgt”, tilføjede han.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.