Abbas sætter trumf på

Dagbladet Arbejderen

Abbas sætter trumf på

Præsident Mahmoud Abbas søger at styre den væbnede gruppe al-Aqsa Matyrernes Brigade ved at indrullere dem i sikkerhedsstyrkerne.

18/1-2005

I går udsendte palæstinensernes nyvalgte præsident en ordre til sikkerhedsstyrkerne om at forhindre al vold, herunder angreb på Israel.

Samtidig skal det være besluttet at indrullere den væbnede Fatah-organisation, al-Aqsa Martyrernes Brigade, i sikkerhedsstyrkerne så hurtigt som muligt.

Ordren er en opstramning i forhold til beslutninger på er møde i PLO’s ledelse i weekenden.

Den Palæstinensiske BefrielsesOrganisation (PLO) udsendte søndag en appel om at stoppe alle militære angreb på Israel.

“Komiteen gav sin fulde tilslutning til Mahmoud Abbas’ indsættelsestale, hvori han kræver et stop for alle militære aktioner, fordi de skader vores nationale interesser”, lyder det i PLO-ledelsens erklæring. PLO er en paraplyorganisation, som samler de fleste at de palæstinensiske organisationer med Fatah som den toneangivende.

Sådanne angreb “leverer en undskyldning til den israelske holdning, der har til hensigt at sabotere palæstinensisk stabilitet og gennemførelsen af Køreplanen”, siger PLO videre.

De to islamiske organisationer Hamas og Islamisk Jihad er ikke med i PLO. I morgen skal Abbas mødes med de to organisationer i Gaza for at diskutere en våbenhvileaftale, oplyser den arabiske tv-station Al-Jazeera. På forhånd har Hamas afvist appellen fra PLO:

– Vi beklager, at nogen bruger PLO’s navn til at udstede et krav, som er i strid med det palæstinensiske folks interesser, siger Sami Abu Zuhri fra Hamas.

I kølvandet på torsdagens angreb ved grænseovergangen Karni mellem Gaza og Israel har israelerne lukket Gaza hermetisk af og samtidig afbrudt alle politiske kontakter til selvstyret.

Det er dog kun civil grænsekrydsning, som stoppes. Det israelske militær bevæger sig uhindret. Søndag gav Israels premierminister Ariel Sharon militæret grønt lys til at slå til mod militante grupper i Gaza.

– Børnene i Gaza og i (flygtningelejren) Khan Yunis får ingen mælk i morgen, idet grænsen vil være lukket på grund af aktionerne, siger en talsmand for det isralske militær.

Det palæstinensiske selvstyre protesterer mod den kollektive afstraffelse af de 1,3 millioner palæstinensere i Gaza. Grænselukningen stopper også FN fødevareleverancer:

– Palæstinensiske jordbærproducenters frugter blev blokeret med søndagens lukning af grænsen. Palæstinensiske børn bliver udsat for kollektiv afstraffelse, som frarøver dem deres mælk. Det er en absolut uacceptabel og uretfærdig handling, siger den palæstinensiske minister Uraiqat.

/se

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.