Tvunget fra topjob

Mette Jørgensen Rodgers, Information

Tvunget fra topjob

 

Af METTE JØRGENSEN RODGERS

 

En hårdt presset Kofi Annan har meddelt den danske FN-chef Peter Hansen, at hans kontrakt ikke vil blive forlængetFN-diplomatiLondon – Imod sit ønske er danskeren Peter Hansen, øverste chef for FN‘s organisation for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten, blevet tvunget til at forlade sin stilling gennem ni år. Der sker efter, at FN‘s generalsekretær, Kofi Annan, har meddelt, at der ikke er enighed om at forlænge samarbejdet efter udløbet af Peter Hansens kontrakt 31. marts i år. »Det er en beslutning, som du skal tale med Kofi Annan og hans kontor om og dem, han har diskuteret sagen med. Jeg tilbød at blive længere, hvis det var ønsket, men det var det ikke,« siger UNRWA‘s generalkommissær, Peter Hansen, til Information.Peter Hansen ønsker ikke at spekulere over hvorfor, han ikke fik lov at fortsætte. Det er imidlertid ingen hemmelighed, at store dele af det israelske og amerikanske politiske etablissement igennem længere tid har ønsket danskeren fjernet fra stillingen. Idet USA donerer en tredjedel af UNRWA‘s budget, er Kofi Annan tvunget til at lytte til landets ønsker. Det er især Peter Hansens meget kritiske kommentarer om brud på konventioner og menneskerettigheder som følge af israelske invasioner af de besatte områder, grænselukninger, husødelæggelser osv., der har ført ham i unåde hos israelerne. »Der er elementer i Israel – blandt andet menneskerettighedsgrupper og andre – som ønskede, at jeg skulle fortsætte, men det er ikke nogen hemmelighed, at andre ikke har brudt sig om forskellige udtalelser, jeg er kommet med,« siger generalkommissæren.»Det er heller ingen hemmelighed, at en række amerikanske kongresmedlemmer har indsamlet underskrifter for min afgang, men hvordan de forskellige ting spiller sammen, ønsker jeg ikke at spekulere i.«Annan under presFN‘s generalsekretær, Kofi Annan, valgte at offentliggøre Peter Hansens afgang som en del af et længere ‘doorstep‘-pressemøde efter sin hjemkomst fra det katastroferamte Sydasien mandag. Under Annans fravær har en undersøgelseskomité – nedsat for at vurdere beskyldninger om korruption i forbindelse med FN‘s håndtering af det såkaldte ‘olie-for-mad‘-program – konkluderet, at der var tale om omfattende ledelsessjusk i FN. Konklusionen fik USA‘s udenrigsminister Colin Powell, til i et interview med Fox News, at udtale, at »generalsekretæren må holdes ansvarlig for disse ledelsesproblemer«.Andre amerikanske politikere har direkte krævet Kofi Annans afgang – også i lyset af beskyldninger mod Annans søn, som var ansat i Contecna; et firma der havde kontrakt med FN inden for ‘olie-for-mad‘-programmet. »Jeg har set Mr. Volckers kommentarer (formand for undersøgelseskommiteen, red.) angående revisionsberetningerne, hvilket indikerer, at vi har et stykke arbejde at udføre på ledelsesområdet. Jeg vil komme med nogle forslag og foretage nogle ændringer inden for kort tid. Jeg har foretaget en række ændringer, og flere er undervejs,« fortæller Annan og nævner blandt andet norske Terje Rød-Larsen, som en af de topfolk, der allerede har forladt sin stilling som FN‘s specialudsending til Mellemøsten. Rød-Larsen kom lige som Peter Hansen i unåde hos den israelske regering efter en række kritiske udtalelser i forbindelse med Israels invasion af Jenin-flygtningelejren i foråret 2002. »Mr. Peter Hansen, som leder UNRWA, vil også forlade sin stilling, så jeg vil være nødt til at finde en afløser for ham, og der vil være andre udskiftninger her i hovedkvarteret,« sagde generalsekretæren. Ingen bitterhedPeter Hansen understreger, at han ikke er bitter over Kofi Annans beslutning.»Jeg føler ingen bitterhed og har heller ikke fortrudt det aspekt af mit virke, der handler om at udtale mig kritisk. Jeg har selvfølgelig begået fejl, men har generelt forsøgt at beskrive situationen, som jeg har set den, objektivt og neutralt,« siger han. Peter Hansen ved endnu ikke, hvad han vil kaste sig over fra april, men bekræfter, at han har flere tilbud på hånden. mej@information.dk

 

19. januar 2005

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.