Jødestjerner som politisk budskab

Hans Henrik Fafner, Information

INFORMATION den 24. december 2004

 

Jødestjerner som politisk budskab

 

Mens Vestbredden og resten af regionen vejrer morgenluft, tager jødiske ekstremister føringen i Gazastriben

 

Ekstremisme

Af HANS HENRIK FAFNER Informations korrespondentTEL AVIV – Dele af Gazastribens bosætterbefolkning har radikaliseret kampen mod Sharon-regeringens planer om at evakuere området i løbet af næste år. Dette har i de seneste dage nået et foreløbigt klimaks, ved at Sharons mest yderligtgående modstandere er begyndt at bære orange stjerner på tøjet. Stjernerne signalerer, at de står over for deportation som i nazismens Tyskland.»Verden tager holocaust-benægteren Abu Mazen til sig, mens de fordømmer mennesker, som selv har overlevet holocaust, når de beslutter sig for at protestere over at blive deporteret,« siger Eran Shternberg, der er talsmand for bosættelsesblokken Gush Katifs 21 bosættelser. Formelt tager han afstand fra protestmetoden, men man kan tydeligt mærke, at han personligt har svært ved at finde den forkert.Ikke mere kærlighedUdviklingen kan ses som en direkte føAlge af, at bosætterbevægelsen i sidste uge besluttede at skifte gear i kampagnen. Hidtil har man forsøgt at spænde ben for Sharons planer ved at slå på det nationale sammenhold og gensidig kærlighed. I det store og hele har bosætterne holdt sig til fredelige midler.»Men dette har ikke bragt folkestemningen over på bosætternes side, i hvert fald ikke i tilstrækkeligt omfang. Et bredt flertal i befolkningen mener fortsat, at man skal beholde hovedparten af bosættelserne, og har accepteret rømning af Gazastriben som en fair pris for at kunne gøre dette. Det har gjort, at Gaza-bosætterne føler sig forrådt. De står alene, og det har nok fået ledelsen til at indse, at der ikke er tid til mere kærlighed. Der skal andre og grovere midler til,« siger den israelske analytiker Joseph Alpher.Resultatet af overvejelserne blev, at man nu åbent opfordrer til civil ulydighed og ikke vil tage afstand fra aktivister, der overskrider juridiske eller moralske grænser. Pinhas Wallerstein, der sidder centralt i bosætterbevægelsens ledelse, udtalte i forbindelse med beslutningen, at han er villig til at gå i fængsel for at forhindre tilbagetrækningen.I konfliktens anden lejr, hos palæstinenserne, ser man en tilsvarende udvikling, som ifølge Alpher hænger sammen med, at Gazastriben er kernen i tilbagetrækningen.»Hvor Vestbredden i tiden efter Arafats død i store træk er gået ind i intern dialog og national samling, har magtkampen på Gazastriben udviklet sig voldeligt, fordi hver gruppe gerne vil have del i æren for at have smidt israelerne ud,« forklarer Salah abd el Shafi fra Gaza Community Mental Health Programme.Dette kommer til udtryk i fortsatte angreb på israelske mål, både i selve Israel og i bosættelserne, og Sharon-regeringen svarer igen ved at give grønt lys for nye militære operationer, der har til hensigt at muge ud i de militante grupper.»Dette lykkes kun delvis, for operationerne skaber også nyt had og bliver rekrutteringsgrundlag for ny militarisme,« siger Abd el Shafi.På bosætterside sætter dette sig som yderligere stædighed. Ganske vist besluttede en mindre bosættelse, Peat Sadeh, i denne uge kollektivt at tage mod tilbuddet om genhusning i Israel, hvis tilbagetrækningen da bliver til noget, men en hård kerne af bosættere synes fast besluttet på at tage kampen op.»Der er sket en ulykkelig splittelse,« siger Sarita Maoz, der som talskvinde for bosættelsen Alei Sinai hører til de moderate røster. Hun er imod militante metoder, men vil på den anden side heller ikke opgive sit hjem. »Selv om jeg personligt føler, det er forkert at bruge orange stjerner som politisk budskab, kan jeg på en måde godt forstå de mennesker, der gør det. Vi er blevet kastebold i et politisk spil, som med garanti ikke fører til fred med palæstinenserne, for indtrykket her på stedet er, at de ikke ønsker fred.«  

 

http://www.information.dk/Indgang/VisArkiv.dna?pArtNo=20041224167855.txt

 

Dette indlæg blev udgivet i Baggrundsartikler, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.