Forbudte veje

Hans Henrik Fafner, Information

Information 

Forbudte veje

 

af Hans Henrik Fafner, 30. november 2004

 

Israelsk rapport beskriver hvordan vejnettet skaber store vanskeligheder for palæstinenserne på VestbreddenForskelsbehandlingInformations korrespondentVESTBREDDEN – Hvor det før tog Muhammed fem minutter at nå ind til Salfit, kan han i dag på en god dag håbe at klare turen på tre kvarter. Begrundelsen er ikke blot de israelske vejspærringer, som findes overalt på Vestbredden, men i ligeså høj grad israelernes totale eller delvise lukninger af hele vejstrækninger for palæstinensisk trafik. »Fra hovedvejen ind til Salfit er der tre kilometer, men israelerne har lukket vejen, så jeg i stedet må tage en omvej på 20 kilometer,« forklarer han.Forklaringen kan man få i en rapport fra den israelske menneskerettighedsorganisation Btselem, der redegør for en kategorisering af Vestbreddens vejnet efter graden af palæstinensisk adgang. Får bøderVejstykket fra hovedvejen, hvor vi står, ind til Salfit er således kommet i kategorien lukket vej, hvilket betyder, at palæstinensere helt er forment adgang. Begrundelsen er sikkerhedsmæssig, og her er det tydeligvis, fordi stikvejen også fungerer som tilkørsel for bosættelsen Ariel.Vi møder Muhammed, da han netop er klatret over jordvolden, der spærrer for kørende trafik ind og ud af landsbyen Kifl Haris, hvor han bor. Det må han godt, for hovedvejens kategori kaldes begrænset adgang. Det betyder, at palæstinensere har lov til at bruge den, men hvis de vil have bilen med, må de tage gennem en af de bemandede israelske kontrolposter, og sådan en er der ikke ved Kifl Haris.»Jeg har bil, men siden jordvolden blev lagt her for snart tre år siden, har den ikke været uden for landsbyen,« fortæller han og går over mod en ventende taxi.Ordningen har ændret palæstinensernes rejsemønster radikalt. Fordi det enten er umuligt eller tager lang tid at få bilen med gennem en kontrolpost, er der opstået et rutenet af taxier, der kører ad hovedvejen fra jordvold til jordvold.»Her ved Kifl Haris kan de slet ikke få biler med ud, men andre, som godt kan, lader være, fordi det israelske politi giver os bøder for den mindste forseelse,« siger en taxichauffør, der er steget ud for at strække benene, mens en passager løfter et par papkasser af bagagebæreren på taget.Kun israelske pladerMellem de to nævnte kategorier – de helt lukkede veje og de med begrænset adgang – findes veje, som er delvist lukkede. Her kan palæstinensere kun færdes med særlig tilladelse. »Kun 3.412 af Vestbreddens 2,3 mio. palæstinensere har denne tilladelse,« siger Yechezkel Lein fra Btselem. »En forudsætning for at få denne tilladelse og for at kunne bevæge sig på vejene i det hele taget er, at man har et gyldigt magnetkort, som er en slags ekstra id-kort, der beviser, at man ikke betragtes som nogen sikkerhedsrisiko.«I alt 245 km vej befinder sig i denne kategori, 365 km er med begrænset adgang, mens 120 km er helt lukkede, men palæstinenserne ved også, at der kan ske pludselige ændringer. Kategorierne er ikke nedfældet i nogen lov, men ordnes administrativt af sikkerhedsmyndighederne.»I dag er her roligt, men hvis israelerne pludselig finder ud af, at der er en sikkerhedsmæssig risiko, kan de fra det ene øjeblik til det andet beslutte, at ingen uden den særlige tilladelse kan færdes på vejene,« siger en mand ved Hawara kontrolstedet, den sydlige indgang til Nablus.Taxaer kommer og kører igen, men kun meget få krydser gennem kontrolstedet.»Det tager alt for lang tid, så de fleste taxichauffører vælger at sætte passagererne af her, og så kan de fortsætte med en anden taxi ind til byen, når de er kommet igennem,« siger han og præsenterer sig som Fadel Qamhawi.Ikke langt fra hvor vi står ligger et mindre kontrolsted. En enkelt bil standser op og kører straks videre. En vej fører herfra op mod bosættelsen Elon Moreh, forbi et par palæstinensiske landsbyer, men kun biler med israelske plader slipper ind.»Det er en lukket vej, der må vi ikke komme,« siger Fadel Qamhawi. »Soldaterne sidder der for at sikre. at kun de rigtige kommer igennem. Det er den rene racisme.«

hhf@information.dk  

 

Direkte adgang til denne side:: http://www.information.dk/Indgang/VisArtikel.dna?pArtNo=166898

Dette indlæg blev udgivet i Boykotkampagne, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.