Abbas kræver mindre kritik af Israel

Dagbladet Arbejderen

Abbas kræver mindre kritik af Israel

Fatahs præsidentkandidat Mahmoud Abbas kræver, at palæstinensisk tv og radio nedtoner kritikken af Israel.

3/12-2004

Mahmoud Abbas har bedt Ridwan Abu Ayyash, formanden for det palæstinensiske radio- og tv-selskab PBC, om at nedtone kritikken af Israel.

Udsendelser, der ansporer til anti-israelske følelser eller handlinger vil ikke længere blive accepteret, skal Abbas have meddelt.

Generaldirektøren for Palæstinensisk Radio, Basim Abu Sumaya, bekræfter, at de har fået mundtlige direktiver om at dæmpe kritiske indslag om Israel, der virker opildnende.

Han understreger samtidig, overfor den arabiske tv-station Al-Jazeera, at den israelske besættelsesmagt har ødelagt det meste af de palæstinensiske mediers infrastruktur.

Generaldirektøren peger også på, at der er brug for en debat af hvad, der er opildnende.

– Israelerne anser, udsendelser med nationalsangen og vores dækning af de israelske angreb i vores flygtningelejre for at være opildnende, siger Sumaya.

– Men hvis israelske medier undlader at opildne mod palæstinenserne, er vi også parat til at gøre det samme, selvom jeg føler, at vi ikke kan stoppe noget, vi ikke gør.

Mahmoud Abbas ser alligevel ikke ud til at blive en klar vinder af det palæstinensiske præsidentvalg den 9. januar.

Den fængslede Fatah-leder Marwan Barghouthi har meddelt, at han alligevel stiller op til valget, selvom har i sidste uge bøjede sig for Fatahs ønske om at trække sig.

– Jeg stiller op til dette demokratiske valg… for at opnå fred på basis af frihed og retfærdighed, palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage, og for løsladelse af vores fanger, erklærede Barghouthi gennem sin hustru Fadoua Barghouthi.

Det er blevet mødt med fordømmelse af Fatahs øverste ledelse, som kalder Barghouthis opstilling for uansvarlig.

Marwan Barghouthi blev i sommer dømt skyldig i mord på israelske statsborgere og fik fem gange livstid ved en israelsk domstol.

Abbas får derimod ikke konkurrence fra Hamas, som opfordrer til at boykotte præsidentvalget. Organisationen mener, at valget er en følge af Oslo-aftalerne, som Hamas ikke anerkender.

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Bosættelser, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.