EU træder i vande efter dom

Dagbladet Arbejderen

EU træder i vande efter dom

19/8-2004

Dommen over Israels apartheidmur må studeres nøje, siger EU’s udenrigsministre. De kræver dog ikke, at Israel overholder afgørelsen

Søndag erklærede den israelske premierminister Ariel Sharon, at han vil blæse på fredagens dom over Israels apartheidmur fra Den Internationale Domstol.

Mandag mødtes EU’s udenrigsministre til det første møde under det hollandske EU-formandskab. Her blev dommen og dens konsekvenser behandlet.

Rådsmødet erklærer blandt andet, at dommen nu må studeres nøje.

Ariel Sharons erklæring, der åbenlyst trodser FN-domstolen, fik imidlertid ikke EU til at reagere. Mødet kommenterer ikke Sharons kontroversielle udmelding med et eneste ord.

Ministrene nøjes med at konstatere, at EU hele tiden har krævet, at Israel stopper byggeriet af muren på besat område og flytter muren de steder, der bygget på besat palæstinensisk territorium, fordi det er i strid med international lov.

Desuden konstaterer EU, at de politiske organer i FN nu må beslutte, hvordan der skal reageres på dommen.

Hvordan EU selv vil agere i FN, er foreløbig en hemmelighed. EU holder kortene meget tæt ind til kroppen.

EU’s manglende reaktion på Sharon-regeringens udmelding, antyder, at Unionen ikke har tænkt sig at træde Israel for nær og sætte magt bag kravet om, at Israel anerkender dommen. Flere EU-lande, heriblandt Danmark, har aktivt arbejdet for, at Den Internationale Domstol i Haag skulle afvise sagen om den omstridte mur.

Den danske regering var medunderskriver på et brev til domstolen med en opfordring til at afvise sagen, selvom den blev rejst af FN’s generalforsamling.

Udenrigsminister Per Stig Møller forklarede dengang, at en dom kunne ødelægge fredsprocessen.

Det seneste EU-topmøde erklærer ellers, at EU skal spille en større rolle i at fremme fredsprocessen i Mellemøsten. Unionen indgår i den såkaldte Kvartet, der har stillet sig bag Køreplanen for Fred, som skal lede frem til en palæstinensisk stat i 2005.

Men i sidste uge nægtede Ariel Sharon at mødes med repræsentanter fra EU.

– Vi vil ikke samarbejde med europæerne om sikkerhedsspørgsmål, forklarede Asaf Shariv, der er talsmand for Sharon.

/m.j.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Møder, Studieture og rejser. Bogmærk permalinket.