Olsenbanden i Mellemøsten

Anders Stubkjær, DPV

Endnu en plan

“Geneve-initiativet vil falde på gulvet fordi den, på samme måde som Oslo-aftalen og Køreplanen for Fred, marginaliserer folkeretten til fordel for bilaterale forhandlinger mellem to parter med et kolossalt ulige magtforhold”, siger Anders Stubkjær i dette uddrag af en kommentar i Kristeligt Dagblad.

D. 4. november reflekterer Rifat Odeh Kasis, der er koordinator ved WMCA i Øst-Jerusalem, som Folkekirkens Nødhjælp arbejder sammen med, i et brev over Geneve-planen, som han egentlig ikke gider læse – der har været så mange, og de har bragt så lidt. Kassis mener, at der ikke skal udarbejdes flere planer, men derimod skal der søges efter vilje til at implementere dem.

Her har vi et godt svar på hvorfor det går galt i Mellemøsten. Den meget omtalte ’Køreplan for Fred’ er kørt i sænk uden den blev implementeret i nævneværdig grad. Hvis Sharon-regeringen havde omkring 14 kritikpunkter til Køreplanen, hvorfor skulle der så være noget håb for den nye plan, spørger Kassis.

Saudi Arabien tilbød i 2002 at den arabiske verden ville normalisere relationerne til Israel, hvis Israel ville trække sig tilbage til 1967-grænserne og tillade oprettelsen af en palæstinensisk stat. Israel afviste dette tilbud, og Kassis spørger hvorfor Geneve-initiativet, der har samme grundtanke, skulle blive accepteret nu?

Sharon-regeringen har været ved magten i godt tre år og har ikke leveret ét konkret bud på en fredsaftale. Ariel Sharon siger dog ofte, at han er villig til at indgå ’smertelig kompromisser’ i forhold til palæstinenserne, uden at han nogensinde selv har forklaret hvad dette betyder.

Forleden aften cyklede jeg forbi Vridsløselille Fængsel, kulissen til Olsen-bandefilmens åbningsscene, der ligger lidt uden for København. Jeg har aldrig været inde i et fængsel, men prøvede at forestille mig hvordan livet inden for murene må være.

Med Muren, der bliver opført på Vestbredden, bryder Staten Israel om muligt endnu flere internationale konventioner og love, og placerer samtidig alle palæstinenserne i hvad der ganske nøgternt kan beskrives som et topmoderne open-air fængsel.

Spørgsmålet er om Israel ikke samtidig bygger et fængsel for sig selv? Ødelægger Muren Israels muligheder for nogensinde at komme til en forsoning med den arabiske verden? Vil Muren med tiden også ødelægge Israels forhold til verdenen uden for Mellemøsten?

Geneve-initiativet vil falde på gulvet fordi den, på samme måde som Oslo-aftalen og Køreplanen for Fred, marginaliserer folkeretten til fordel for bilaterale forhandlinger mellem to parter med et kolossalt ulige magtforhold. En aftale, der ikke har opfyldelse af rettigheder som sin basale logik vil fejle, og her er en anden grund til de mange Mellemøst-planer ikke har båret frugt.

Den danske regering har opnået lydhørhed i Bush Administrationen pga. indsatsen i Irak, og statsministeren taler også om en aktivistisk udenrigspolitik. Er det ikke nu Fogh Rasmussen regeringen i langt højere grad bør plædere for en afslutning på konflikten i Washington?

———

Uddrag af artiklen ”Olsen-banden i Mellemøsten” af Anders Stubkjær i Kristeligt Dagblad d. 29. december 2003. Anders Stubkjær sidder i Folkekirkens Nødhjælps styrelse og skriver artikler samt holder foredrag om Mellemøsten. For yderligere oplysninger se www.andersstubkjaer.com

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.