Dyre bosættelser

DPV

Dyre bosættelser

De jødiske bosættelser på Vestbredden og i Gaza koster Israels skatteydere mindst 3,5 milliarder kroner om året, og så er de militære udgifter ikke regnet med. De mange milliarder er en støtte som almindelige israelske borgere ikke får. Hvis man undlader at medregne Øst Jerusalems ca. 200.000 bosættere svarer det til ca. 15.000 kroner om året for hver bosætter.

Det er ikke ny viden for Venskabsforeningen, når de danske aviser i begyndelsen af oktober 2003 kunne fortælle, at Israel begår løftebrud ved at fortsætte udbygningen af de israelske bosættelser i de besatte områder. Ikke desto mindre var det godt, at aviserne tog sagen op og oplyste danskerne om konsekvenserne af (og prisen) på det forsatte bosættelsesbyggeri.

Oplysningerne stammer fra et nyligt sær-tillæg til det liberale (og bosættelses-kritiske) israelske dagblad Haaretz. De har udarbejdet og publiceret den hidtil mest dybtgående undersøgelse af, hvad bosættelserne koster. 15 journalister arbejdede på sagen i tre måneder, og avisens regnestykker og skøn er veldokumenterede. Ikke desto mindre er det et materiale med store huller, eftersom skiftende israelske regeringer gennem årene har lagt et tågeslør over mange af budgetposterne. »I visse tilfælde er Haaretz’ reporterne blevet nægtet oplysninger ud fra den filosofi, som er vejledende for store dele af regimet, nemlig at information er dets ejendom. I andre tilfælde har selv regeringsembedsmænd haft svært med at finde informationer, eftersom de har været så effektivt camoufleret,« skriver Haaretz i en ledende artikel.

Ifølge Haaretz’ opgørelse har bosættelserne siden 1967 medført ekstraudgifter for den israelske stat på omregnet mindst 67 milliarder danske kroner i dagens pengeværdi. Der er vel at mærke tale om goder, som bosætterne ifølge Haaretz ikke ville have fået, hvis de havde valgt at bosætte sig andre steder. Ekstraudgifterne er i samtlige tilfælde konservativt skønnet ifølge Haaretz.

Læs tillægget fra Ha´aretz på www.danpal.dk Brug søgefeltet og skriv Ha´aretz tillæg

Refereret fra artiklen Israel: Kostbar besættelse i Jyllands-Posten 1. oktober 2003 og

Artiklen: Løftebrud: Israel bruger mia. på ulovlige bosættelser i Berlingske Tidende 26. september 2003

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.