TV om Palæstina/Israel

DPV

2 TV-programmer om Palæstina/Israel

DR2 – Temalørdag i morgen aften

Den lange krigslignende konflikt mellem israelere og palæstinensere er emnet for DR 2’s Temalørdag : “Fred på jord?” i morgen lørdag d. 4. januar 2003 kl. 20.00. Er fredsprocessen i Mellemøsten virkelig død? Er længslen efter fred forsvundet, fordi endnu et af de talrige forsøg på at få fredsforhandlinger i gang er skudt til side? Hvad siger folket ? Temalørdags Frank Esmann er taget til Israel for at spørge sig for blandt israelere og palæstinensere.

DR2 Udefra

På tirsdag d. 7.1.2003 kl. 22.00 viser DR2 filmen “Det umulige venskab”, der er lavet af libanseren Mai Masri. Filmen handler om nogle flygtningebørn fra Deheishe og Shatila, der mødes på grænsen mellem Libanon og Israel. Den er tidligere blevet vist i danske biografer under Film fra Syd festivalen.

Mødet mellem børnene var en del af projektet “Across Borders”, som Venskabsforeningen støttede i 1998. Pengene gik bl.a. til køb af IT udstyr til børnekulturhuset i Deheishe.

Læs mere om filmen i dagens Jyllands-Post nedenfor. Filmen genudsendes torsdag kl. 13.05.

———————————-

TV-foromtale: DR 2 tirsdag 22.00: Det umulige venskab

Jyllands-Posten 3 januar 2003, TV Guiden side 20

Bevægende film om to palæstinensiske pigers venskab på trods af den uoverstigelige grænse, der adskiller dem: Grænsen mellem Libanon og Israel.

»Jeg ville ønske, at jeg var en fugl. Først ville jeg være en sommerfugl, men så opdagede jeg, at den er så smuk, at folk fanger den og sætter den fast med nåle i en bog. Det ville jeg ikke. Jeg ville gerne være en fugl, så jeg kunne flygte fra mit land.«

Sådan indleder Mona den franske dokumentarfilm, der er lavet af den palæstinensisk/amerikanske filminstruktør Mai Masri, som i 1989 lavede filmen Shatilas børn om følgerne af massakrerne i de to flygtningelejre Sabra og Shatila i 1982.

Mona er 13 år gammel og bor i flygtningelejren Shatila i Libanon sammen med sin mor og fire søskende. Tre ældre søstre er blevet gift. Monas far døde af et hjerteanfald, da hun var to år gammel. På den anden side af grænsen bor Manar i flygtningelejren Dheisha i Betlehem sammen med sin far og mor og syv søskende.

Trøstesløse omgivelser

Forholdene i lejrene er trøstesløse. Der er ikke elektricitet, for lidt vand til de mange mennesker, og gaderne er et stort mudderhul. Dheisha-lejren er omgivet af jødiske bosættelser, der sætter grænser for beboernes bevægelsesfrihed. De palæstinensiske flygtninge i Shatila-lejren i Libanon har svært ved både at finde og få lov til at arbejde. Begge piger har deres gang i kulturhuse i lejrene, og det er her de via e-mail har fået kontakt med hinanden. Her møder seerne også Monas og Manars venner, der også fortæller om deres drømme, håb og frygt for fremtiden.

Manar opsøger Monas families gamle landsby i Palæstina og sender hende billeder og en lille pose med jord fra den hjemstavn, alle palæstinensiske flygtninge drømmer om at vende tilbage til. Som symbol gemmer de nøglen til huset. Filmen er optaget i 2000 mellem den israelske tilbagetrækning fra Sydlibanon og starten på den anden Intifada.

Møde ved grænsen

Derfor lykkes det de unge mennesker fra Libanon og Israel at møde hinanden ansigt til ansigt ved grænsen, dog med et hegn imellem. Det bliver et bevægende møde, der giver plads til mange romantiske drømme og forhåbninger bagefter med udvekslinger af breve og billeder.

Israels seneste offensiv har betydet okkupation af palæstinensiske byer og flygtningelejre, også Dheisha-lejren, som Manar bor i. 600 mennesker fra lejren er blevet arresteret, heriblandt nogle af de børn fra Dheisha-lejren, som er med i filmen. Størstedelen af lejren er blevet ødelagt.

Den lange krigslignende konflikt mellem israelere og palæstinensere er emnet for DR 2’s Temalørdag. “Fred på jord?” er spørgsmålet 4. januar.

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg, Klip fra pressen, Reportager/interviews. Bogmærk permalinket.