Rejseberetning fra Hebron 2005

DPV

Rejseberetning fra Hebron 2005

 

Af Pernille Frahm, formand for dansk-palæstinensisk venskabsforening

 

Hebron er måske den smukkeste by, jeg har set. Dens skønhed måler sig let med den gamle by i Jerusalem. Smalle gyder mellem gamle smukke arabiske bygninger, hvor hver sten fortæller historie. Og ganske som i det gamle Jerusalem ligger handelsboderne tæt.

 

Men forskellen på de to byer er dramatisk: Hvor det gamle Jerusalem vrimler med mennesker i alle farver og alle trosretninger er det gamle Hebron tomt og øde. Man går igennem menneskeforladte gader, hvor det burde vrimle med købelystne og faldbydende. Intet roer sig. En enkelt kaffebar har åbent, og her sidder mændene med deres vandpiber. Ellers ingen.

 

Når man nærmer sig moskeen og synagogen ved Abrahams grav får man forklaringen: Over de gamle bygninger rejser sig nybyggede israelske huse, og de bevæbnede soldater i vagttårne følger nøje alt, der roer sig i hele den gamle bydel.

Det var i Hebron 29 bedende muslimer blev dræbt i 1996, da en jødisk nationalist åbnede sin maskinpistol i moskeen under bønnen. Så der er grunde til, at tage de bevæbnede folk alvorligt.

Hebron burde være Vestbreddens handels og kulturcentrum. Her burde vrimle med turister fra hele verden. I følge overleveringen ligger Abraham, Isak, Jacob og Josef her ved siden af Sara, Lea og Rebecca. Jøder og muslimer mødes i hver sin del af det hellige sted. Det kunne være idyl, men som så meget andet i det besatte Palæstina er der langt til idyllen.

Vores palæstinensiske guide på stedet fik adgang til byen efter at hun tidligere på dagen fik besked på at forføje sig helt ud af Vestbredden med sit Jerusalem-ID. Den israelske soldat udenfor moskeen lod hende passere. Godt for os, men samtidigt et eksempel på tilfældighederne i de afgørelser, der træffes ved de forskellige tjek-points. Ingen ved, om de er købt eller solgt, hvem, der kommer igennem, og hvem, der bliver stoppet.

 

Der er kun et at gøre: Fortsætte og så vidt muligt illudere at livet går videre.

 

Pernille Frahm, formand for Dansk-Palæstinensisk Venskabeforening skriver hjem fra Venskabsforeningens Projektstilsynsrejse hvor også næstformand Fathi el-Abed, Hans Nebel, Poul Milberg og Jytte Hilden deltager.

 

Pernille Frahm, Fathi el-Abed og Jytte Hilden regner med at tilbringe valgdagen i Jerusalem og Ramallah, mens Hans Nebel og Poul Milberg vil forsøge at komme ind i Gaza, som har været lukket af i længere tid dermed vanskeliggjort palæstinensere fra Gaza i at stemme.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.