Besøg på et af kvindecentrene

Bodil Kühn, DPV

Besøg på et af kvindecentrene

  

”MEN ARE SOMETIMES JEALOUS”

 

–          ”Men are sometimes jealous” var et af de udsagn, som kom fra én af kvinderne. De følte ikke, at der generelt fra mændenes side var opbakning til kvindeaktiviteterne. Nogle ægtefæller kunne se fordelene ved, at kvinderne havde fået deres viden og kunnen forbedret, så de nu enten var i stand til at spare på husholdningsudgifterne eller kunne optjene en indkomst. Som eksempel blev nævnt, at mændene satte pris på, at konerne så mere velplejede ud og at de nu selv kunne klippe børneflokken –

 

Bodil Kühn, som er projektkoordinator for det af Dansk Palæstinensisk Venskabsforening støttede kvindeprojekt på Vestbredden og i Gaza, er på besøg i et af de eksisterende kvindecentre i landsbyen Biddu på Vestbredden sammen med Pernille Kofoed, der laver forundersøgelser til optagelse af en film om palæstinensiske kvinder og deres brug af kvindecentrene. Bodil har ikke de bedste arbejdsbetingelser, som situationen er i de besatte områder, og det er ikke altid nemt at komme frem til landsbyerne. Det er det heller ikke denne morgen, men det lykkes med lige dele myndighed og arrogance at komme igennem de israelske check-points. ”Det ville også have været ærgerligt, hvis vi havde været nødt til at vende om”, siger Bodil, ”for i Biddu sad der 25 kvinder i centret. De var primært kommet for at mødes med os”.

 

Kvindecentret i Biddu har som de andre centre haft kursus i mange emner. Biavl var et af dem. Instruktøren var en mand. Det vidste landsbyens mænd ikke. Der var fnisen hele raden rundt, da man mindes dette kursus. De indkomstgenererende aktiviteter her svarer meget godt til de aktiviteter, der finder sted i de andre centre. Skønhedspleje og frisørvirksomhed er populært.

 

Kvinderne mener, at der er sket en ændring i deres mentalitet og livsopfattelse efter, at centret er blevet oprettet. De vil nu kæmpe for at undgå, at deres døtre bliver gift så tidligt. En af kvinderne fortæller om, hvorledes hun måtte kæmpe for at sætte sin vilje igennem i hjemmet, da både hendes mand og hendes svigermor var imod hendes mange udadvendte aktiviteter. Med stolthed fortæller hun om sit arbejde i marken og med at plante oliventræer. Hun kan her udnytte den viden, hun har erhvervet sig i kvindecentret. Kvinden, hvis navn er Aida, blev gift som 14-årig og hun føler, at det både var et fysisk og et psykisk overgreb, hun havde været udsat for, da hun blev gift så ung. Nu som 33-årig venter hun sit sjette barn.

 

Kvindecentret i Biddu er et blandt mange på Vestbredden og i Ghaza. Det blev dannet med PARCs hjælp og med finansiering af CIMADE (fransk) i 1998. Indtil da havde der kun været en klub for mænd. Kvindegruppen startede i en børnehave. Dengang var der 50 medlemmer – nu tre år efter er der 65.

 

Kvindecentrene støttes fra Danmark af Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening med hjælp fra Danida.

Dette indlæg blev udgivet i Boykotkampagne, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.