Litteratur

DPV

Litteratur om Palæstinakonflikten

 

Orientalisme – Østen ifølge Vesten

Beskrivelsen af vestlige fordomme og forestillinger om Østen er trukket hårdt op i Edward W. Saids skelsættende klassiker Orientalisme fra 1978, som nu udgives på dansk. Men såvel argumentationen som eksempelmaterialet er grundigt – og rystende. Orientalisme giver en kronologisk og tematisk analyse af et forløb fra Napoleons felttog i Egypten i 1798 til USA’s mellemøstpolitik i dag og viser, hvorledes kolonialismens forestillinger om den fremmede er blevet tankegods for generationer af forfattere, journalister, historikere, filosoffer, økonomer og politiske teoretikere. Ifølge Said er denne kulturelle bagage på en gang med til at sløre vores udsyn og legitimere en magtorden, hvor Vesten – trods afkoloniseringen – stadig er verdens politiske og økonomiske dukkefører.

Den intellektuelles ansvar

Samtidig med udgivelsen af Orientalisme genudgives Den intellektuelles ansvar (tidl. Gyldendal) af samme forfatter. Værket er et statement, hvor Said belyser, hvad det vil sige at være intellektuel og videnskabeligt funderet og på samme tid dybt engageret som privatperson, som menneske – en rolle, som Said kender fra sit liv i eksil som palæstinensisk litteraturprofessor og politisk aktivist, bosat i USA.

I tilknytning til udgivelsen af Orientalisme er der oprettet en hjemmeside (www.orientalisme.dk) med supplerende materiale om orientalismens tekster og billeder.

Edward W. Said Orientalisme – Vestlige forestillinger om Orienten Oversættelse: John Botofte 423 sider – 298 kr.

Edward W. Said Den intellektuelles ansvar. Reith Forelæsningerne 1993 Oversættelse: Lars Bonnevie 131 sider – 98 kr.

Arafats Palæstina. Forventninger og realiteter af Michael Irving Jensen & Andreas Laursen, 2000: (Odense: Odense Universitetsforlag).

Lars Erslev Andersen skrev i Information: ”Perspektivet, som fastholdes konsekvent i alle bogens analyser, er at forfølge konsekvenserne for aftalerne og af Arafats politik for det palæstinensiske samfund i Gaza og på Vestbredden. Altså hvor meget og hvor lidt kan f.eks. Det Palæstinensiske Selvstyreråd træffe politiske afgørelser inden for de rammer, som Osloprocessen afstikker? Og hvor meget og hvor lidt tillader Arafat Rådet at virke efter hensigten og bestemmelserne? Det er dette fokus og den konsekvens, hvormed det fastholdes, der gør bogen til et længe savnet bidrag til den danske litteratur om den israelsk-palæstinensiske konflikt”.

Martin Krasnik skrev i Weekendavisen: ”Mange Mellemøst-interesserede af yngre generation har ofte undret sig over, hvor lavt niveauet har været blandt danske »specialister« i international politik. Det er derfor en fornøjelse at læse den første danske bog om Arafats Palæstina efter fredsaftalen. Forfatterne tegner et nuanceret og objektivt portræt af det land, som har været under opbygning under Yassir Arafat og den midlertidige aftale om selvstyre, der blev indgået mellem Israel og PLO i 1993”.

På tærsklen til fred? al-Aqsa intifadaen og fredsprocessen i Mellemøsten Michael Irving Jensen (red.), 2001: (København: Gyldendal)

Lasse Ellegaard skrev i Jyllands Posten: ”Der findes bøger, der er nødvendig læsning. En sådan bog er På tærsklen til fred? om den tragisk aktuelle konflikt mellem israelere og palæstinensere…”

Mette Jørgensen skrev i Information: ” …bogen er bestemt læseværdig for alle, som vil have en bredere forståelsesramme i forhold til den massive nyhedsstrøm, vi dagligt præsenteres for.”

Hamas i Gazastriben af Michael Irving Jensen, 2002: (København: Akademisk Forlag)

Pernille Bramming skrev i Weekendavisen: ” Ønsker man at få en egentligt indsigt i, hvad islamisme er, og hvordan det fungerer i praksis, må man rykke teltpælene op og begive sig ud på feltarbejde. Så hatten af for Michael Irving Jensen….Af et akademisk studie at være er Hamas i Gazastriben dejligt velskrevet og originalt.”.

Søren Højmark skrev i Palæstina Orientering: ”Det flyder jo for tiden med bøger om islam. Og meget sludder siges. Her er en der har tingene i orden”

Et andet Israel. Israelske kritikere 2000-2002 af Jakob Feldt & Michael Irving Jensen (red.), 2002 (Århus: Klim)

Historikeren Morten Thing skrev om bogen: ”Et andet Israel er en bevægende bog. Den viser, at fornuften stadig har talsmænd og -kvinder i Israel, og at ikke hele Israel taler med Ariels Sharons stemme. “… Under det nye arabiske oprør har et skræmmende antal israelere sluttet op bag voldspolitikken, så man næsten glemte, at der i Israel fandtes kritiske røster. Jeg håber, mange mennesker vil læse denne bog. Den er ikke bare nødvendig, den genskaber troen på, at fornuft og humanitet ikke er druknet i det mellemøstlige voldsorgie.”

Kaktussen land

Hvis man gennem 80’erne og 90’erne læste Århus Stiftstidende, ville man vanskeligt undgå at bemærke en række særdeles veloplyste, klare og afmytologiserende artikler i denne avis om Palæstina/Israel og palæstinernes situation i de besatte områder – skrevet ud fra en indsigt og på et niveau, som var og er sjælden i dansk presse. De var skrevet af journalisten Carlo Hansen. Med “Kaktussens land. En rejse i selvbedrag” har han skrevet en bog i særklasse. Det er årtiers intense arbejde med palæstinensernes nuværende situation set i forhold til Palæstinas historie og zionismens fremkomst og Israels etablering, man mærker under læsningen. På den ene side er baggrunden for Carlo Hansens bog utallige ophold blandt og levet liv sammen med palæstinenserne i flygtningelejrene, i de nedrivningstruede landsbyer inden for Israels grænser, blandt rige og fattige, fordrevne og tilbageblevne. På den anden side er baggrunden, hvad der kun kan karakteriseres som egentlig forskning i de historiske kilder til og dokumentationer af de forfærdelige ting, der er foregået og foregår. I såvel dansk som international sammenhæng hører den hjemme blandt de allervæsentligste bidrag til forståelse af konflikten i Palæstina.Bogen koster 275,-kr .

Længslens land

Hugo Hørlych Karlsens “Længslens land” med undertilen “Vejen til Jerusalem” udkom første gang i 1990. Den foreligge nu i en stærkt revideret udgave, der først og fremmest er blevet koncentreret omkring de historiske og aktuelle konflikter i det, der frem til 1948 var Palæstina og i dag er Israel og de besatte områder.Handlingen udspiller sig i tidsrummet fra 1930’erne til i dag og skildrer jødiske og palæstinesiske flygtningeskæbner. “En dyb indlevelse i de forfulgtes kår, en række beåndede børne- og kærlighedsskildringer – og et internationalt udsyn der ikke er dagligkost i dansk litteratur,” skrev Søren Schou i Information.Kr. 98,00 incl. moms.

Arafats Palæstina

.. giver indblik i en højaktuel politisk proces i Mellemøsten og kaster et kritisk blik på udviklingen af det palæstinensiske samfund.

En stat for enhver pris

.. handler om kampen om Palæstina fra konfliktens begyndelse til den aktuelle situation.Uundværlig som opslagsbog – både med hensyn til det historiske og til det nutidige.

Det tabte land

.. er på én gang en spændende idèhistorisk odyssè og en politisk selvbiografi, en personlig beretning om en gennemgribende utopi: Messiasriget. Bogens titel “Det tabte land” antyder, hvor rejsen bragte ham hen.

Historien bag Palæstinaproblemet – af Svend Holm Nielsen, Berlingske Forlag 1975.

Nøgtern, historisk fremstilling fra Oldtiden frem til vore dage. Forfatteren er professor i Det gamle Testamente og har i en menneskealder beskæftiget sig med Palastinaproblemet.

Palæstinenserne – et folk uden land – af Svend Holm Nielsen, Munksgård 1981.

Letlæst fremstilling af Palæstinensernes historie i fortid og nutid.

Næste år i Jerusalem – af Morten Thing, Aschehoug 1999.

Denne bog prøver at fastholde et historisk blik på jøderne for at kunne stille spørgsmålet om, hvordan en undertrykt befolkning endte som undertrykkere i Israel? Den stiller spørgsmålet om Israel var løsningen på det jødiske spørgsmål? Og om jøderne overhovedet er ét folk.

I territorierne – af Lars Bonnevie, Forlaget Per Kofod 1995.

En skildring af mødet med israelere og palæstinensere, klemt i den århundredegamle konflikt. Fra Jerusalem til hebron, Jericho og Gaza, ses konfliktens historie og nutidens håbløshed gennem den rejsendes, den udenforståendes blik.

En undertrykt sandhed – af Carsten Kyhn og Steffen Höök, Demos debat nr. 6, København 1978.

En analyse af debatten omkring Nils Vest’ film fra 1975 “Et undertrykt folk har altid ret”.

Israel – Palæstina konflikten – konflikt uden ende? – af Lars Møller-Rasmussen, Informations forlag 1976.

Bogen består af artikler offentliggjort i dagbladet Information fra 1970 – 76. Forfatteren er en vidende og nøgtern iagttager af de mellemøstlige begivenheder.

Israel – en tidsindstillet bombe – af Jens Navntofte, Vindrose 1983.

Et kritisk studie i Israels kamp mod Palæstinenserne.

Jerusalem – Spejlenes by – af Amos Elon, Samlerens Forlag 1989.

Billedet af en by, som har haft central betydning for civilisationen og som i dag er et storpolitisk brændpunkt.

Intifada – af Trolev Anda, Universitetsforlaget 1989.

Norsk diplomat, Ambassadør i Israel. Han skildrer, hvordan den israelske politik krænker palæstinensernes menneskerettigheder og bryder med international lov.

Mænd i solen – af Ghassan Kanafani, Rhodos 1975. Noveller.

Ghassan Kanafani anses for det største navn i den nye arabiske litteratur. Oversat til 12 sprog. I 1972 blev Ghassan Kanafani dræbt af en bilbombe, anbragt af israelske agenter.

Arabiske stemmer – af Anders Jerichow, Samleren 1991.

Om retten til demokrati. Bogen bygger på samtaler, der har fundet sted mellem august 1990 og marts 1991 under Golfkrisen og krigen, hovedsagelig med arabiske intellektuelle i opposition til deres diktatoriske herskere. Med denne bog er Anders Jerichow med til at nedbryde de primitive fjendebilleder af arabere og muslimer, som også er på vej til at blive dannet i Danmark.

Mellemøsten – af Sven Skovmand, Munksgård 1982.

Studiebog – god indføring i konflikten og den historiske baggrund.

Palæstina-konflikten – Munksgård 1988.

En kort kronologisk historie fra århundredskiftet til 1988. Læseren opnår en forståelse af, hvorfor tusinder af mennesker, som aldrig har set Palæstina, kalder sig selv palæstinensere.

Rapport om en massakre – af Amnon Kapeliuk, Rosinante 1983.

Israelsk journalist fremlægger en rapport, en dokumentation om den grusomste massakre siden anden verdenskrig udført i flygtningelejrene Sabra og Chatila af libanesiske falangister i samarbejde med den israelske besættelseshær.

Blodets bånd – af Elias Chacour og David Hazard, DMS Forlag 1988.

En uhyggelig aktuel bog om en kristen palæstinensers ikkevoldelige kamp for fred i Mellemøsten.

Israel uden zionisme – af Uri Avnery, Notabene 1968.

Skarpe og kritiske betragtninger af en fremtrædende israeler. Tidligere medlem af Knesset.

Zionismens Israel – et land i evig krig – af Kit Broholm og Annegrete Holmsgård, Historisk Revy 1984.

En kritisk analyse af Zionismen og staten Israels oprettelse. Oprindelig skrevet som et speciale på RUC.

Palæstinenserne – af Jonathan Dumbleby og Donald McCallin, Informations Forlag 1980.

Jonathan Dumbleby og Donald McCallin har med glimrende fotografier og tekst skabt en “Billedbog”, som er blevet en klassiker.

Palæstinenserne og staten Israel – af Lucas Grollenberg, Blytman 1980.

Forfatteren har ved selvsyn fulgt udviklingen i Palæstina siden 1946. Bogen skildrer bl.a. fordrivelsen af palæstinenserne, og tiden der fulgte.

Stenenes døtre – af Anita Goldman, Hekla 1992.

Forfatteren er israeler, bor i nærheden af Jerusalem. Bogen er en tragisk skildring, en klagesang over krigens væsen, hvor mennesker fanges i historiens fælde.

Den gule vind – af David Grossman, Gyldendal 1988.

David Grossman er israeler, som efter Intifadaens udbrud tager ud i de besatte områder for at opleve undertrykkelsen og de undertryktes situation. Grossman anses for at være en af Israels bedste unge forfattere.

Folket uden land – af Danny Rubinstein, Vindrose 1991.

Danny Rubinstein er kendt og respekteret som en af Israels kritiske og dygtige journalister med gode forbindelser til palæstinenserne. Stærkt indtryk gør gamle palæstinenseres udsagn om landsbyerne, de blev tvunget til at forlade. Rubinstein skriver i det liberale dagblad Ha’aretz.

Om natten er her stille. En historisk og nutidig tragedie – af Maria Bergsøe og Bjørn Meidell, Vindrose 1991.

Maria Bergsøe og Bjørn Meidell rapporterer i tekst og foto om en barsk virkelighed i Jerusalem, Gaza og på Vestbredden, Bogen er et personligt indblik i den stadig mere eksplosive situation blandt palæstinenserne.

Israel-Palæstina konflikten i Dansk TV – af Torben Retbøl, Tredie Verdens stemme 1988.

Torben Retbøl har stor viden om Mellemøsten, og hans kritik af mediernes formidling er veldokumenteret.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.