Gaza – Et år senere

Af Fouad Kebaier 

I denne uge er det ét år siden at den seneste krig i Gaza brød ud. Krigen kostede mange uskyldige civile liv, og efterlod hele boligkvarter i støv og ruiner. Befolkningen i Gaza venter stadig på den lovede internationale hjælp til at genopbygge deres hjem, og at blokaden bliver ophævet.

Sidste sommer valgte den Israelske regering endnu engang at sende sin hær ind i Gazastriben, som reaktion på kidnapningen og drabene på tre unge Israelske bosættere på Vestbredden. Hamas blev beskyldt for at stå bag forbrydelsen mod de tre unge Israelere, og derfor måtte Gaza betale prisen for denne forbrydelse.

Efter mere end 50 dage stoppede kamphandlingerne og bombningen af Gaza endeligt. Ifølge officielle tal mistede 6 civile og 67 soldater livet på den Israelske side. Tabstallene på den Palæstinensiske side lå betydeligt højere med i alt 2251 dræbte ifølge FN, heriblandt 551 børn. Derudover vurderes det at ca. 18.000 palæstinensiske hjem blev ødelagt under den seneste Israelske offensiv mod Gaza.

Et år senere ligger store dele af Gaza stadig i ruiner. Børn, ligesom voksne er traumatiseret af krigen, og der er kun meget få muligheder for at få psykologhjælp. Blokaden af Gaza lever stadig i bedste velgående, og forhindrer byggematerialer og andre livsfornødenheder i at komme ind til Gazastriben. Af de mere end 5 mia. dollar som blev lovet palæstinenserne i efteråret 2014 på en international donor konference i Kairo, er kun en brøkdel nået frem indtil videre.

Efter de første meldinger om raketter affyret fra Gaza mod Israel, må det frygtes kun at være et spørgsmål om tid hvornår den næste militæroffensiv mod Gaza vil blive indledt. De opblussende spændinger skyldes bl.a. også at situationen for befolkningen i Gaza er stort set uforandret, og at kun få af våbenhvile betingelserne er blevet opfyldt, godt et år efter aftalen blev indgået mellem Israel og Hamas i sensommeren 2014.

Læs artiklen `Gaza War one year on´ her  http://www.ibtimes.co.uk/gaza-war-one-year-how-bloody-conflict-between-israel-hamas-escalated-1509790

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.