FN’s generalsekretær: Ophæv blokaden af Gaza

Ole Olsen/UN, www.un.org

FN’s generalsekretær: Ophæv blokaden af Gaza

Ban Ki-moon, FN’s generalsekretær, har (16/11 2009) i en rapport kritiseret Israel på en række områder, herunder blokaden af Gaza, behandling af palæstinensiske børn og bosættelserne:

Han skriver I sin rapport til Generalforsamlingen om menneskerettighederne for palæstinenserne i de besatte områder inklusiv Jerusalem, at “Som det mest vigtige, skal Israels regering tillade uhindret adgang til Gaza for humanitære forsyninger og materialer nødvendige for genopbygningen af ejendomme og infrastruktur.”

Israel skal også effektivt og omgående sikre vandforsyning, sanitet og miljøgenoprettelse i Gaza, skriver han med henvisning til de ødelæggende konsekvenser af Israels militære aktion imod Hamas sidste vinter og Israels blokade af alle andre varer end fødevarer, medicin, papirvarer og enkelte elektriske apparater.

Disse voldsomme restriktioner på import til Gaza har sammen med den næsten totale blokade af eksport, haft en voldsom negativ effekt på Gaza’s økonomi. Blokaden har desuden alvorligt forhindret sikring af en række økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder samt civile og politiske rettigheder, skriver Ban Ki-moon.

Børnemishandling

Han henviste også til Israel umenneskelig behandling af palæstinensiske børn, blandt andet tærskning, tvingning til at stå eller sidde i lange perioder i ekstremt pinefulde stillinger – almindeligvis bagbundet og med bind for øjnene – samt trusler om seksuel vold og om at snøre sække om hovedet.

Han henviste til en 14 årig dreng, som var blevet arresteret i marts efter at nogle andre børn havde kastet med sten mod et militærkøretøj. Under transporten blev han slået flere gange, blev bagbundet og fik bind for øjnene. Drengen klagede over at de stramme håndjern gjorde frygteligt ondt, og at bindet for øjnene var vædet med tåregas, som fik øjnene til at brænde. Først efter gentagne bønfaldelser på politistationen, så en soldat, at hænderne var ved at blive blå og befriede ham for håndjern og øjenbindet. Herefter blev han afhørt i 4 timer, hvorunder afhøreren slog han i hovedet og på ørene ca. 40 gange.

Alle parter i konflikten skal klart og helt overholde deres forpligtelser i henhold til de internationale menneskerettigheder, skriver Ban, og påpeger pligten til at alle klager bliver undersøgt af troværdige, uafhængige og ansvarlige institutioner: Specielt vigtigt er det at sikre ofrenes ret til oprejsning.

I forhold til Vestbredden skriver han, at den mur som Israel hævder at have bygget for at holde palæstinensiske selvmordsbomber ude, skal rives ned, hvor den er bygget på besat område, jævnfør afgørelsen i den Internationale Domstol.

Øst-Jerusalem

Israel skal ligeledes udarbejde fornuftige zoneplaner og mindre besværlige procedurer for byggetilladelser, som ikke er diskriminerende mod nogen i Øst-Jerusalem. Indtil det er sket, må rydning og nedrivning af palæstinensiske hjem stoppe, understregede Ban. Ofre for tvangsrydning skal ligeledes have adgang til effektive klagemekanismer. Nedrivning som afstraffelse skal høre op øjeblikkeligt.

I Øst-jerusalem er der alene fra januar til juli 2009 blevet tvangsfordrevet mindst 194 personer som følge af husnedrivninger. FN’s kontor for humanitære anliggender OCHA har i august forsigtigt anslået, at Israel har truffet yderligere ca. 1500 afgørelser om nedrivning og at disse afgørelser påtænkes realiseret snarest.

Nogle kvarterer er hårdt ramt af massenedrivninger. I Silwan er 90 huse truet, hvilket vil omfatte ca. 1000 personer, og i Sheik Jarrah er 475 borgere i risiko for at blive tvangsfjernet, eftersom israelske bosættere anfægter borgernes ejendomsret, slutter Generalsekretær Ban Ki-moon.

Oversættelse: Ole Olsen, Kilde: www.un.org

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.