Nyt palæstinensisk initiativ i USA

Khairallah Khairallah, Miftah.org

Nyt palæstinensisk initiativ i USA

Khairallah Khairallah beskriver i en artikel bragt på miftah.org hvordan palæstinensere i USA på en ny måde forsøger at påvirke den amerikanske politik – dermed bedre balancere den pro-israelske indflydelse.

Khairallah skriver, at vi bør glæde os over det nye palæstinensiske image i USA, et image som USA kan respektere ligesom resten af det internationale samfund. Det nye image, som gør det muligt at trænge igennem til den amerikanske politiske tankegang, er skabt af en organisation som kalder sig the American Task Force on Palestine, ATPF. Forleden, nærmere bestemt 15. oktober, afholdt ATPF under ledelse af Dr. Ziad Asali sin årlige middag i et af de førende hoteller i den amerikanske hovedstad.

Begivenheden var bemærkelsesværdig af flere grunde. For det første tilstedeværelsen den afgående general Jim Jones, rådgiver for Obama i nationale sikkerhedsspørgsmål, og – for det andet – det forhold, at han i sin tale erklærede, at han officielt repræsenterede præsident Obama. Det understreger den betydning Obama tillægger det palæstinensiske spørgsmål, samt hans vilje til at forsøge at finde en løsning.

USA udtalte at udgangspunktet er 1967-grænserne

Der har for nylig været masser af spekulationer omkring Obamas holdning til bosættelsesspørgsmålet, (hvor han nyligt har måttet opgive at få dem stoppet), men general Jones, som kender de palæstinensiske og israelske forhold, formulerede i sin tale klart, at det handlede om ” at få afsluttet den besættelse som startede i 1967″.  Formulering bør bestemt bemærkes, ikke mindst fordi Jones var til stede som Obamas repræsentant og ikke kun i egen kapacitet.

Han tale gjorde det klart, at den amerikanske administration i forhold til en palæstinensisk stat tager udgangspunkt i 1967-grænserne – før den israelske besættelse af Vestbredden Gaza og Østjerusalem. Dette mere end antyder, at USAs holdninger er, at grænserne ikke skal bestemmes af bosættelserne. Netanyahu, som ikke vil høre tale om palæstinensisk-israelske forhandlinger, vil at bosættelserne skal definere en ganske anden grænsedragning og forsøger at opstille forhåndsbetingelser, som vil gøre den palæstinensiske deltagelse i enhver forhandling udsigtsløs.

I modsætning til Israels holdning insisterede Jones på, at der er tale om besættelse og at løsningen er to stater i det historiske Palæstina. Bag dette vigtige signal fra USA ser man betydningen af ATFP måde at arbejde på, nemlig ved at arbejde med det palæstinensiske spørgsmål på de indre linier i det amerikanske system. Det er en effektiv strategi i et miljø som traditionelt har leveret maksimalt støtte til Israel på alle niveauer.

Det var ikke noget tilfælde at temaet på den årlige ATFP-middag var “Palæstina side om side med Israel: Frihed, sikkerhed og fremgang. Der var ikke lagt op til at konfrontere USAs regering eller politik, men til en bekræftelse af nødvendigheden af at afslutte besættelsen som palæstinenserne lider under. Præsident Obama accepterede, at det handler om besættelse og om at bringe den til ophør.

Palæstinenserne vil ikke af med besættelsen uden samstemmende indsats såvel i Palæstina som i Washington. Bestræbelserne skal skabe sikkerhed i Palæstina, sådan at Israelsk tilbagetrækning ikke fører til at Al Queda eller Taliban inspirerede tilstande, som der ses tegn til i Gaza. Det som palæstinenserne ønsker er fred, retfærdighed, frihed og fremgang og at leve i samklang og sikkerhed med alle deres naboer. Det var budskabet og det var en støtte til de palæstinensiske myndigheder på Vestbredden.

Nyt image: Palæstinensere vil fred og retfærdighed – ikke vold

Galla-middagen ærede palæstinensiske, arabiske og amerikanske personligheder, herunder Robert Pelletreau, der som ambassadør repræsenterede USA på det første amerikansk-palæstinensiske møde for 20 år siden. Kort fortalt, så lykkedes det ATFP at præsentere et nyt billede af Palæstina i Washington DC – verdens vigtigste politiske hovedstad.

Arrangementet understregede, at palæstinenserne er et kulturelt folk, som har andet at byde på end vold og modstand mod andre. Det viste, at man ikke kan være tavs, når man lever under besættelse og det understregede, at offer og undertrykker ikke står lige i en kamp.

Og som det vigtigste, det viste interesserede i USA, at Palæstina, trods lidelserne, er noget helt andet end et terroristisk folk, som Israel hævder. Det forholder sig omvendt. Israel terroriserer det palæstinensiske folk i kraft af besættelsen.

Mest vigtigt, så viste gallamiddagen at ATPF er klar over hvordan man spiller det politiske spil i USA. Det er meget opmuntrende, at palæstinensere i USA er begyndt at påvirke på USAs indre linier, tilsvarende som Israels støtter har gjort i årevis. De som bliver stående på sidelinien vil aldrig være i stand til at påvirke beslutningerne i Washington.

Man skal ikke overdrive, hvad der indtil nu er opnået med den nye strategi, men enhver rejse begynder med det første skridt.

Oversættelse: Ole Olsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.