Palæstinensere afviser evt. studehandel om bosættelser

Ole Olsen, DPV

Palæstinensere afviser evt. studehandel om bosættelser

Iflg. Reuters vil Israel og USA muligvis blive enige om at bosættelserne ikke behøver at stoppe helt. Palæstinenserne afviser en sådan mulig studehandel.

Palæstinenserne vil afvise enhver aftale mellem Israel og USA som vil tillade nogen form for flere bosættelser på den besatte Vestbred, har den palæstinensiske topforhandler Saeb Erekat udtalt til palæstinensisk radio 12. juli. – der er ikke plads til nogen mellemløsning, enten stopper bosættelserne eller også stopper de ikke – og dette budskab er også sendt til USA’s præsident Obama af præsident Mahmoud Abbas.

Erekat udtalte sig på baggrund af forlydender om, at Israel og USA er ved at indgå et kompromis om at ”naturlig vækst” i bosættelserne kan accepteres. Talsmænd fra USA benægter, at der er ved at blive sagt OK til 2500 nye boliger i de eksisterende bosættelser.

Iflg. Reuters er der forlydender om amerikansk eftergivenhed i forhold til kravet om et totalt stop. Disse kommer efter møder mellem George Mitchell (Obama særlige udsending) og Ehud Barak, Israels forsvarsminister. Barak har her øjensynligt også forlangt arabiske modydelser i form af normalisering af forholdet til Israel til gengæld for begrænsninger i bosættelsesaktiviteten.

Israel premierminister Benjamin Netanyahu har samtidig gentaget sit forslag om genoptagelse af fredsforhandlinger omgående – vi kan mødes hvor som helst i Israel af hensyn til vores to folk, sagde han på det ugentlige regeringsmøde.

Palæstinenserne har afvist, at de strandede forhandlinger kan genoptages medmindre bosættelsesaktiviteten stopper. – Hvis nybyggeriet fortsætter vil Israel kunne bygge tusinde boliger her og andre tusinder et andet sted. Det vil føre til, at arabere og palæstinensere ikke kan tro på at den amerikanske administration er i stand til at presse Israel til at stoppe bosættelserne – sagde Erekat til den palæstinensiske radio.

Der er omkring 500.000 israelske bosættere på Vestbredden og i det arabiske Øst-Jerusalem, områder som Israel besatte i 1967. Palæstinensernes holdning er, at de jødiske bosættelser, illegale efter international ret, vil forhindre dem i at etablere en levedygtig stat.

Iflg Reuters vestlige kilder er USA ved at bevæge sig i retning af at acceptere færdiggørelse af nybyggeri i bosættelser, enten hvor boligerne er tæt på færdiggørelse eller hvor der er kontrakter som er uopsigelige. Israelske kilder vurderer, at der er 2500 nybygninger som ikke kan stoppes med hjemmel i israelsk lov.

Netanyahu har under pres fra USA lovet, at der ikke anlægges helt nye bosættelser på Vestbredden. 

Bearbejdning/oversættelse: Ole Olsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.