FN’s Mellemøst-politik svigter

Aljazeera.net

FN’s Mellemøst-politik svigter

Aljazeera.net, onsdag 13. juni 2007

En tidligere FN-udsending til Mellemøsten har ifølge et ‘lækket’ dokument fordømt FN’s politik i regionen for at fokusere for nært på USA’s og Israels interesser.

Álvaro De Soto, som sagde op i maj, foreslog, at FN skulle trække sig tilbage fra Kvartetten af Mellemøst-forhandlere, og kaldte den en afledningsmanøvre.

Álvaro De Soto

I en 53 siders erklæring sendt til overordnede FN-embedsmænd beskrev den peruvianske diplomat Kvartetten af USA, Rusland, Den Europæiske Union og FN som “stort set en gruppe venner af  USA”.

Han tilføjede, at Ban Ki-Moon, FN’s generalsekretær, “alvorligt burde genoverveje” medlemskabet.

Den fortrolige missionsafslutningsrapport, der først blev omtalt i avisen The Guardian onsdag (13.06.2007) kritiserede økonomiske sanktioner over for Hamas efter valgene sidste år for at have “ødelæggende konsekvenser” for palæstinenserne.

“De skridt, der blev taget af det internationale samfund med det påståede formål at føre til en palæstinensisk enhed, som vil leve i fred med dens nabo Israel, har haft præcis den modsatte virkning”, skrev han i rapporten dateret 5. maj.

“Upartiskhed er blevet knægtet til underkastelse på en hidtil uset måde siden begyndelsen af 2007”.

De Soto sagde, han mente, der var en tendens blandt USA-politikere “til at dukke sig for enhver antydning af israelsk mishag og at lefle skamløst for Israel-tilknyttede tilhørere”.

De Soto kritiserede Hamas, som i øjeblikket er fastlåst i en bitter intern kamp i Gaza med den rivaliserende Fatah-bevægelse, for dets charta , der går ind for ødelæggelse af Israel, såvel som Mahmoud Abbas, den palæstinensiske præsident, for svagt og ineffektivt lederskab.

Han sagde også, at den israelske politik syntes “perverst beregnet på at opmuntre fortsat handling af palæstinensiske militante”. Målet om parallelle israelske og palæstinensiske stater kunne være ved at skride bort, sagde han.

Meget af De Sotos kritik var direkte rettet mod FN, hvor – sagde han – “der er sat en præmie på gode forbindelser med USA og forbedring af FN’s forbindelse med Israel”.

“Jeg tror helt ærligt ikke, FN gør Israel nogen tjeneste overhovedet ved ikke at tale åbent til det om dets fejl med hensyn til fredsprocessen”, sagde han.

De Soto blev erstattet af briten Michael Williams, da han trådte tilbage efter to års arbejde med Mellemøsten og ved afslutningen af en 25 års karriere i FN.

http://english.aljazeera.net/News/aspx.htm

Oversat fra engelsk for DPV af Jørgen Nyeng

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.