De interne kampe i Gaza må stoppes

DPV, DPV

Udtalelse fra bestyrelsesmøde i Venskabsforeningen 22. maj 2007:

De interne kampe i Gaza må stoppes

– og omverdenen må bidrage til at give palæstinenserne håb om et liv efter fordrivelse og besættelse.

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening er dybt bekymret over situationen i Gaza, hvor der dels er interne palæstinensiske kampe, dels israelske angreb. Sikkerheden i Gaza er aktuelt ringere end nogensinde før, og truer civilbefolkningen i en helt urimelig grad, også fordi vilkårene gør det internationalt hjælpearbejde næsten umuligt. Dertil kommer at journalister ikke kan arbejde i rimelig sikkerhed, tydeligt illustreret af BBC-journalist Alan Johnsons forsvinden i nu mere end 10 uger.

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforeningen opfordrer alle ansvarlige palæstinensiske myndigheder og grupperinger til at gøre deres yderste for at få bilagt de interne konflikter, da den voldelige udvikling gør den forfærdelige humanitære situation i Gaza endnu værre. Dertil kommer, at der med voldsspiralen er en risiko for at FN, andre internationale organisationer, private organisationer samt pressen helt opgiver at arbejde i Gaza. Sådanne skridt vil klart være til skade for palæstinensiske interesser.

Dansk-palæstinensisk Venskabsforening opfordrer samtidigt de internationale aktører, herunder Danmark og EU, til at vise større ansvar over for udviklingen i Gaza. Voldsspiralen i området har sammenhæng med fortsættelsen af den internationale politiske boykot af selvstyreregeringen – efter Hamas’ og Fatah’s modige skridt til at danne en samlingsregering samt formulere en fælles politik på basis af Det Arabiske Fredsinitiativ. Ligeledes spiller Israel og USA en stærkt negativ rolle ved direkte at puste til ilden i de interne palæstinensiske konflikter.

Der er et enormt behov for at bryde desillusionen blandt palæstinenserne. De oplever i disse år at møde afvisning internationalt uanset hvor velfungerende valg de holder og uanset at deres politik er langt mere kompromissøgende og i overensstemmelse med international lov end deres israelske modparts udspil.

Omverden må komme med udspil der giver palæstinenserne et håb at leve for, og de palæstinensiske ledere må – hvor svært det end kan forekomme efter 40 års besættelse – bidrage til nye politiske perspektiver samt palæstinenserne sikkerhed i hverdagen.

Udtalelsen vil blive oversat til engelsk o g blive sendt til palæstinensiske myndigheder og kontakter

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.