101 palæstinensere dræbt i år – ind til videre

PCHR

101 palæstinensere dræbt i år – indtil videre

Om israelske krænkelser af Mennneskerettighederne i det besatte palæstinensiske område.

Palestinian Centre for Human Rights, nr. 19/2006 11–17 maj 2006

UGERAPPORT: Om israelske krænkelser af Mennneskerettighederne i det besatte palæstinensiske område. Israelske besættelsesstyrker (IBS) optrapper angrebene på civile palæstinensere og palæstinensisk ejendom i det besatte palæstinensiske område (BPO)

RESUME: Israelske krænkelser af Folkeretten fortsatte i BPO i perioden (11. – 17- maj 2006):

DRAB: I den rapporterede periode, dræbte IBS 9 palæstinensere på Vestbredden. Søndag 14. maj 2006 dræbte IBS 5 palæstinensere, deriblandt to brødre i landsbyen Qabataya, sydøst for Jenin.

En af disse palæstinensere blev dræbt under en skudveksling med IBS; hans broder blev dræbt, da han forsøgte at redde ham væk; en tredje palæstinenser blev dræbt, da IBS skød på stenkastende unge; og de sidste to palæstinensere, der var målet for IBS’s angreb, blev dræbt, da IBS granatbeskød det hus hvor de skjulte sig og delvist skød det i ruiner oven på dem.

Samme dag dræbte IBS et medlem af den palæstinensiske efterretningstjeneste, mens han bevogtede hovedkvarteret i Jenin. I Nablus dræbte IBS 3 militante palæstinensere i to forskellige episoder. Den ene af disse militante blev dræbt af IBS i den gamle by i Nablus 12. maj 2006; og de to andre militante blev dræbt da IBS omringede et hus, hvor de skjulte sig og åbnede ild mod dem. En gammel palæstinensisk mand døde også af et hjerteslag under den seneste IBS-operation i Nablus.

Det er værd at bemærke, at IBS har dræbt 101 palæstinensere, flertallet af dem civile, deriblandt 17 børn, siden begyndelsen af indeværende år, sammenholdt med 84 dræbte palæstinensere i samme periode sidste år. Mindst 49 af disse palæstinensere blev udenretligt likvideret af IBS. Dette viser optrapningen af israelske operationer i BPO, trods omgrupperingen IBS fra det indre af Gaza-striben.

I den rapporterede periode blev 41 palæstinensere, deriblandt 13 børn, såret af beskydning fra IBS. På Vestbredden blev 25 palæstinensere såret af IBS under angreb ind i palæstinensiske lokalsamfund; og 10 andre blev såret, da IBS anvendte magt for at sprede en fredelig demonstration, der var organiseret i protest mod Annektionsmuren. I Gaza-striben blev fire medlemmer af den palæstinensiske modstandsbevægelse såret, da et fjernstyret IBS-fly rettede skytset mod deres bil. En forbipasserende pige blev også såret i dette angreb. Derudover blev en bonde såret, da IBS åbnede granatbeskydning i det nordlige Gaza.

ANGREB: I den rapporterede periode rykkede IBS gentagne gange ind i Nablus. IBS gennemførte også 43 militære operationer ind i palæstinensiske lokalsamfund på Vestbredden. Under disse operationer angreb IBS huse og arresterede 77 civile palæstinensere, deriblandt 6 børn og 1 kvinde.

I Gaza-striben gennemførte IBS to angreb ind i den nordlige og sydlige Gaza-stribe, hvorunder de raserede 20 dunum landbrugsjord i landsbyen al-Qarara, nordøst for Khan Yunis. Disse angreb var de første siden IBS’s omgruppering fra det indre af Gaza til grænsen, hvilket yderligere beviser, at den israelske besættelse stadig fungerer i Gaza-striben.

BEGRÆNSNINGER I BEVÆGELSESFRIHEDEN: IBS opretholder en altomfattende belejring af BPO og krænker civile palæstinenseres borgerlige, politiske, sociale og kulturelle rettigheder.

IBS opretholder fortsat en skærpet belejring af Gaza-striben og gør den til ét stort fængsel. IBS har fortsat med at overvåge civile palæstinenseres ud-& indrejse ved internationale overgangssted I Rafah på grænsen til Ægypten. Skønt IBS har tilladt transport af fødevarehjælp fra Ægypten ind i Gaza-striben gennem det handelsmæssige overgangssted Kerem Shalom sydøst for Rafah, er overgangsstedet endnu ikke blevet officielt åbnet.

IBS har også fortsat forhindret palæstinensiske arbejdere I at komme frem til deres arbejdspladser I Israel gennem Beit Hanoun(Erez)-overgangen. De har fortsat med at forhindre hundreder af tusinder af palæstinensere, der er bosiddende i Gaza-striben I at rejse til Vestbredden.

IBS har delvist kontrolleret al-Mentar(Karni)-overgangsstedet, øst for Gaza by. Siden begyndelsen af indeværende år har IBS lukket overgangsstedet helt i 62 dage og delvist i 7o dage. Som et resultat af de gentagne lukninger af overgangsstedet er den økonomiske situation I Gaza-striben blevet forværret.

IBS har fortsat opretholdt en skærpet belejring af palæstinensiske lokalsamfund på Vestbredden. IBS-enheder, der er stationeret ved forskellige checkpoints på Vestbredden håndhæver fortsat alvorlige begrænsninger af civile palæstinenseres bevægelsesfrihed.

IBS holder fortsat den nordlige og den sydlige Vestbred adskilt fra hinanden. Med det formål for øje har de lukket checkpointet i Za’tara syd for Nablus; og reetableret deres tilstedeværelse ved ’Attara-checkpointet nord for Ramallah. De har også opstillet to nye checkpoints i nærheden af Ramallah.

I den rapporterede periode har IBS-enheder udstationeret ved forskellige checkpoints omkring Nablus håndhævet strenge begrænsninger af civile palæstinenseres bevægelsesfrihed. IBS-enheder ved forskellige checkpoints på Vestbredden har udøvet misbrug over for civile palæstinensere. I den rapporterede periode arresterede IBS ved checkpoints på Vestbredden to civile palæstinensere.

se http://www.pchr.org

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.