Arkitekt under beskydning for sine udtalelser om Israel

AI

Arkitekt under beskydning for sine udtalelser om Israel

Associated Press, d. 6. marts 2006

NEW YORK – Under aklage for sit medlemskab af en professional organisation , som er yderst kritisk overfor Israel, har den Britiske arkitekt, Lord Richard Rogers, som står for et ny-design af Jacob Javits Centret, afbrudt forbindelsen til gruppen i et forsøg på at redde sin rolle i det 1.7 millioner $ store projekt.

Men det har ikke tilfredsstillet adskillige valgte officials, incl. Talsmanden for Sammenslutningen af Staten New York, Sheldon Silver og Republikaneren Anthony Weiner, som begge har forlangt, at Rogers bliver taget fra projektet. Og om fredagen kaldte formanden for statskommissionen, som står for genudviklingen af Javits centret, Rogers til New York for at diskutere uoverensstemmelsen.

Rogers meddelte tidligere denne uge, at han havde afbrudt forbindelsen til Arkitekter og Plan læggere for Retfærdighed i Palæstina, en gruppe på 60 prominente arkitekter, som har henvendt sig til Israel for at standse byggeriet af bosættelser og sikkerhedsbarrieren på Vestbredden.

Sidste måned udsendte organisationen en meddelelse, som opfordrede til en boykot af Israel og sammenlignede firmaer, der byggede på Vestbredden med dem, der arbejdede i Sydafrika under apartheid styret.

Rogers, hvis øvrige værker omfatter Georges Pompidou Centret i Paris og Millennium Domen i Greenwich, England sammenkaldte til et møde i gruppen på sit London Kontor, men stemte ikke for boykotten af Israel, udtalte hans talsmand.

Han er blevet citeret for at sige, at han støttede ” målrettede aktiviteter” mod Israel – en påstand Rogers benægter.

”Jeg har aldrig bakket op bag en boykot, og jeg har personligt aldrig hævdet, at jeg går ind for målrettede aktiviteter,” udtalte han i en meddelelse, som blev udsendt fredag.

Rogers udtalelser blev mødt med blandede reaktioner fra jødiske ledere.

Anti- Bagvaskelses – Ligaens Direktør Abe Foxman sagde, han havde talt med Rogers om fredagen, og var blevet bekræftet i, hvad han havde hørt.

”Hvis vi ikke troede på, at folk ikke kunne skifte sindelag og mening , ville vi ikke lave forretninger, ” udtalte Foxman. ” for vores vedkommende er sagen lukket. Men der var andre, der ikke var overbeviste

En Brooklyn Demokrat ved navn Weiner udsendte et brev i fredags til Empire State Udviklingsgruppen, som bad om, at Rogers´ kontrakt blev ophævet. ESDC gruppen fører opsyn med Javits projektet og har baseret sin planlægning på Rogers´ design, som næsten ville fordoble størrelsen af centret.

Weiner citerede forbunds og stats anti -boykot love, som gør det ulovligt at deltage i boykot af et andet land og udtalte, at Rogers´ forvaltning af Javits projektet ville krænke mindet om Javits selv.

Dette er ikke et hvilket som helst projekt. Dette er en bygningen , som er opkaldt efter en af de ned fremtrædende fortalere for staten Israel. ” Udtalte Weiner i et interview.

Javits, som er republikaner, repræsenterede New York i USA´s Repræsentanternes Hus og Senatet fra 1954 til 1981. Han døde i 1986, samme år som Javits centret åbnede.

Weiner tilføjede, at han anså Rogers´ offentlige udtalelser for ” lidet værd ” og udtalte, han ikke troede, de stod for et sandt sindelagssskift.

”Han er en person, der arbejder på en meget indbringende kontrakt og blev fanget i at være involveret i en forfærdelig organisation, ” mente Weiner.

Tidligere i denne uge fortalte en talsmand for ESDC the Sun, at ESDC embedsmænd var ”tilfredse ” med Rogers ´udtalelser. Men om fredagen meddelte ESDC formanden Charles Gargano , at han havde bedt om et møde med Rogers i næste uge for at gennemgå hans forbindelse med den kontroversielle gruppe.

”Jeg ser frem til lejligheden til at få en bedre opfattelse af hans position i disse forhold, som vi tager meget alvorligt, ”udtalte Gargano.

Siver, som allerede indtrængende havde bedt både ESDC og guvernør George Pataki om at afbryde forbindelsen med Rogers, sendte fredag et brev til New York City´s borgmester Michael Bloomberg og bad ham indtrængende om at nægte Roger deltagelse i genudviklingen af East Rivers havnefront.

”Budskabet skal være klart : Det er ikke amerikansk tankegang at straffe folk for deres nationale herkomst, ” udtalte Silver i et interview.

George Atzt , en mester i forhandling og engang presse sekretær for den tidligere borgmester Ed Koch, udtalte, at hvor det nogen steder synes lige meget, at en arkitekt udtaler sig om udenrigspolitik, så er det en helt anden sag for New York´s etniske sammenkog.

”Det er Israel, det er Irland, det er Italien – i New York er folk meget bundet til deres etniske grupper og deres herkomst. ” Udtalte Arzt. ” På tords af at Jr.Rogers er en verdenskendt arkitekt, så vil hans Mellemøst –politik overskygge hans ellers gode ry.

Oversat fra engelsk for DPV af Birthe H. Christensen

Dette indlæg blev udgivet i Foredrag, Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.