Sharon: Hamas skal nedlægge våbnene for at deltage i politik

Haaretz

Sharon: Hamas skal nedlægge våbnene for at deltage i politik

af Aluf Benn, Haaretz d. 3.maj 2005

Israel forlanger, at Hamas nedlægger våbnene, før de deltager i valgene til den palæstinensiske rådgivende forsamling til sommer.

Ariel Sharon udtalte i går på et møde med U.S-senatorerne Bill Frist og Joseph Lieberman.

“Det er utænkeligt for et bevæbnet parti, at det kan deltage i den demokratiske proces; Derfra er det umuligt at bevæge sig videre til “the Road Map”(Køreplanen for Fred), sagde Sharon.

Et lignende budskab blev overbragt af udenrigsminister Silvan Shalom i hans møde med “ Kvartet økonomi – udsendingen “ James Wolfenson.” Hvis Hamas ønsker at blive et politisk parti, må det nedlægge sine våben, “ udtalte han.

Indtil nu har ældre israelske embedsmænd afstået fra at blande sig i forberedelserne til de palæstinensiske valg og har ikke udvist nogen anstrengelser for at influere på Hamas´ indtræden i de palæstinensiske myndigheders politiske organisation.

På sit møde med de to U.S-senatorer gentog Sharon også sin skarpe kritik af PA-formand Mahmoud Abbas (Abu Mazen).”

Hans fremgangsmåde er ikke den rigtige, og imod Køreplanen,“ udtalte han.

”I stedet for at arbejde på at afvæbne terror-organisationerne, arbejder han på at styrke dem. Han er ikke villig til at bekæmpe dem og er ikke villig til at opløse deres infrastruktur.“

I følge premierministeren:

“Abu Mazen tager ikke nogen skridt til at bevare roen, men afstår totalt fra at tage afgørende skridt imod terror organisationerne.”

I mellemtiden er samtalerne forud for et Sharon-Abbas møde blevet nedfrosset i de sidste få dage, og det er uklart, hvorvidt de to vil mødes forud for premierministerens rejse til USA midt i måneden.

I løbet af de næste 12 dage vil Israel markere Holocaust-dagen, Memorial-dagen, Selvstændigheds-dagen og & 60-års dagen for de allieredes sejr over nazisterne, medens palæstinenserne vil markere Nakba-dagen.

Sådanne nationale begivenheder danner ikke nogen god baggrund for møderne mellem lederne af de to sider.

I sit møde med Frist og Lieberman kommenterede Sharon også om situationen i nord, idet han udtrykte sin bekymring , om Syrien ville flytte det palæstinensiske ”terrorhovedkvarter” fra Damaskus til Libanon , så de således kunne slippe for ansvaret for deres handlinger.

“Ved at følge valgene i Libanon senere på måneden, er det vigtigt at forstærke stabiliteten, styrke den libanesiske regering og reducere indflydelsen fra Syrien, Hizbolla og de resterende fremmedelementer,“ sagde Sharon.

Politiske kilder i Jerusalem tillagde besøget af Frist, lederen af det republikanske flertal og en mulig U.S. præsidentkandidat i 2008, stor betydning.

Oversat fra engelsk for DPV af Birthe Høje Christensen

Dette indlæg blev udgivet i Boykotkampagne, Gamle indlæg, Pressemeddelelser. Bogmærk permalinket.