Sharonsagen droppet

DPV

Sharonsagen droppet

Den belgiske ministerpræsident Guy Verhofstadts nyudnævnte regering meddelte lørdag d. 12. juli 2003, at krigsforbryderloven – som gav belgiske domstole ret til at retsforfølge enhver, der beskyldes for krigsforbrydelser, folkemord eller forbrydelser mod menneskeheden (uanset den mistænktes nationalitet, eller hvor forbrydelsen fandt sted) – ville blive droppet og erstattet af en ny, mindre omfattende lov. Fremover vil kun belgiske statsborgere eller personer med opholdstilladelse i Belgien kunne benytte loven til at fremføre sager for domstolene.

DEN belgiske retræte skyldes de seneste måneders vedholdende og kraftige amerikanske kritik af loven. Den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld truede således i slutningen af juni 2003 med ikke længere at ville bidrage økonomisk til det nye NATO-hovedkvarter i Bruxelles og med, at hovedkvarteret skulle flyttes til et andet land.

Med stor sandsynlighed betyder dette afslutningen på sagen mod Sharon og andre israelske krigsforbrydere ved de belgiske domstole (sagen omhandlede krigsforbrydelserne i Sabra og Shatila i under invasionen af Libanon i 1982). At de belgiske lovgivere ville bøje sig for presset var tilsyneladende de israelske advokater bekendt og i slutningen af juni 2003 meddelte de, at de ikke længere ville deltage i domsforhandlingerne i sagen. Deres begrundelse var en forventning om, at det belgiske politiske system snarest ville gribe ind overfor de belgiske domstole.

Den nye Straffedomstol ICC vil ikke kunne substituere Belgiens lov. For det første er jurisdiktionen begrænset på sager som ligger efter den 1. juli 2002, eller hvornår det pågældende land nu tiltræder domstolen. For det andet har ICC netop ikke ‘universal jurisdiction‘, men kun jurisdiktion over for de stater, der er medlem af domstolen – langt færre sager kan derfor rejses over for ICC end i Belgien.

At USA kunne presse et demokratisk land midt i Europa til at ændre sin lovgivning, uden at der opstod en stor, europæisk diskussion om denne fremgangsmåde og mulige alternativer for at retsforfølge overtrædelser af det humanitære folkeret er trist.

Refereret fra Information d. 15-17.7.2003 og www.indictsharon.net. Læs mere om sagen mod Sharon på www.indictsharon.net eller på www.danpal.dk Brug søgefeltet og skriv Sharonsagen.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Pressemeddelelser. Bogmærk permalinket.