12.700 på Vestbredden og i Gaza ramt af bolignedrivninger

UNRWA, DPV

København, 7. maj – Det totale antal palæstinensere, der er blevet hjemløse på grund af israelsk militærs nedrivningskampagner, steg i denne måned til over 12.000 efter en kraftig forøgelse af indsatsen i Gaza i løbet af årets første kvartal.

I alt har 12.737 mennesker fået ødelagt deres hjem i Gaza og på Vestbredden siden begyndelsen af de nuværende uroligheder fra september 2000 til slutningen af april 2003. FN’s hjælpeorganisation for Palæstinaflygtninge (UNRWA), som er ansvarlig for næsten alle de berørte menneskers eksistens, forsøger at finde donorstøtte til erstatning for de nedrevne boliger i det okkuperede palæstinensiske område.

I de seneste måneder har der været en stærk stigning i antallet af nedrivninger i Gaza-striben. Frem til slutningen af 2002 havde antallet af hele eller delvise nedrivninger været under 30 per måned. I de første tre måneder af 2003 blev 221 boliger revet ned eller skadet, så de ikke kunne repareres. Dermed steg gennemsnittet til 74 per måned. Alene disse boliger husede 401 familier (2.273 mennesker).

Nedrivningerne sker oftest sent om natten med intet eller meget kort varsel og støttes af kampvogne, pansrede mandskabsvogne og helikoptere, der trænger ind i det palæstinensiske område for at ødelægge udvalgte huse. Mange af nedrivningerne sker nær Gazas grænse til Egypten, hvor Israel bygger en sikkerhedszone. Huse, der er tæt på israelske bosættelser, bliver ofte også ødelagt. I nogle tilfælde tilhører husene familier med militante medlemmer eller palæstinensere, der tilbageholdes i israelske fængsler. I stigende grad bruges sprængstoffer i stedet for bulldozere til at ødelægge ejendom, hvorved der opstår yderligere omfattende skader.

Frem til nu har UNRWA kun været i stand til at bygge 158 nye boliger for hjemløse familier og arbejder på at etablere endnu 160. Yderligere 471 boliger, inklusive de huse, der blev ødelagt i Jenin i april 2002, er i planlægnings- og designfasen, men sikkerhedshensyn har skabt forsinkelser for genopbygningen.

Peter Hansen, UNRWA’s generalkommissær, besøger i øjeblikket Norden for at møde fire af regeringerne i regionen. Peter Hansen udtaler, “selv om vi genopbygger er det umuligt for UNWRA at følge med i de nuværende destruktioner af boliger i det okkuperede område. Selv, hvis freden blev gennemført i morgen, vil der være et vedvarende behov for midler til genopbygning for at kunne hjælpe alle de familier, som har mistet deres hjem i denne konflikt.”

På en række møder vil Peter Hansen og regeringerne i Danmark, Sverige, Norge og Finland samt regionale NGO’er diskutere donorstøtte til UNRWA’s nødhjælpsarbejde og den humanitære situation i det okkuperede palæstinensiske område.

Dette indlæg blev udgivet i Andre kampagner, Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.