Israel genindfører civil-administration af de besatte omdråder

Søs Nissen, DPV

Israelsk civil-administration genindføres.

Palæstinenserne i de besatte områder har efterhånden en klar fornemmelse af, hvilken fremtid Sharon og hans regering har tiltænkt dem. Få er i tvivl om at de pæne ord om en palæstinensisk stat udelukkende er beregnet til brug i udlandet, mens realiteten er at besættelsen genindføres i praksis. Det skal dog være en anden slags besættelse end tidligere, idet Israel ønsker en tættere kontrol med udviklingen samtidig med at man kan se en fordel i et samarbejde med lokale palæstinensiske enheder.

Som det ser ud nu tyder meget på, at områderne vil blive permanent opdelt i en række bantustans/cantonner med hver sin lokale palæstinensiske leder, der først og fremmest skal samarbejde tæt med Israel, og dernæst være ansvarlig for opretholdelse ro og orden. Det nationale (landsdækkende) palæstinensiske selvstyre nedlægges og de lokale ledere vil med tiden få delvist ansvar for administration af civile affærer. Et sådan ansvar vil give magt i lokalområdet. Hvis man kun kan få byggetilladelser eller andre nødvendig papirer fra den lokale ledelse, vil denne ledelse selvfølgelig have magt over befolkningen. Ingen forstiller sig at Israel vil tillade palæstinenserne at vælge de lokale ledere, og de vil derfor blive valgt af Israel.

I praksis er allerede flere tegn på at en sådan udvikling er undervejs. Der har længe været forlydende om at det israelske militær dyrker bekendtskaber med lokale sikkerhedschefer eller andre indflydelsesrige palæstinensere i områderne. De besatte områder blev tidligt på sommeren inddelt i ca. 8 bantustans eller cantonner, der er adskilt fra hinanden af israelsk kontrollerede checkpoints. For at bevæge sig mellem områderne skal palæstinenserne have særlige tilladelser, og i flere af områderne fås disse og andre tilladelser såsom arbejdstilladelser (til Israel) kun i nyligt åbnede israelske kontorer i de besatte områder. Tilladelserne fås ikke længere hos selvstyremyndighederne.

I andre områder er lokale palæstinensere blevet tvunget til at samarbejde med det israelske militær, hvis de vil have ordnet en så simpel ting som deres renovation. I byen A-Ram med 50.000 indbyggere har Israel for nyligt stjålet samtlige skraldebiler tilsyneladende uden grund. Den lokale palæstinensiske borgmester har fået at vide, at bilerne vil blive leveret tilbage, hvis borgmesteren blot aflægger et besøg på et kontor for den israelske civil-administration under det israelske militær. Et kontor der er placeret i en nærliggende bosættelse.

Palæstinenserne kender denne strategi. I 1970´erne og 1980´erne ledte Israel med lys og lygte efter samarbejdsvillige palæstinensere. Formålet var dengang (som i dag) at udmanøvrere de palæstinensiske nationale kræfter, der arbejdede for udviklingen af de besatte områders lokalsamfund samtidig med at de støttede PLO og den nationale kamp mod besættelsen. Israel ønskede ikke dette lokale, nationalt orienterede lederskab og forsøgte ganske enkelt at erstatte det eller tvinge det til at samarbejde. Metoderne var dengang som i dag, at gøre livet uendeligt surt for de palæstinensere, der ikke accepterede at samarbejde med Israel og de af Israel udpegede lokale ledere.

At få borgmesteren i A-Ram til at møde op på det israelske kontor er netop et forsøg på at få ham til at anerkende, at israelsk administration igen skal have myndigheden i de besatte områder. Vælger han at samarbejde, skal han nok blive en ven af Israel. Vælger han det modsatte, vil A-Ram´s indbyggere formodentligt have renovationsproblemer længe.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Pressemeddelelser. Bogmærk permalinket.