Udtalelse i anledning af USA’s præsidents Bush’s Mellemøsttale 24. juni

Ole Olsen, DPV

Udtalelse i anledning af USA’s præsidents Bush’s Mellemøsttale 24. juni.

BUSH’S TALE – EN HÅN MOD ET BESAT FOLK

“Der kan findes enkelte fornuftige elementer i Bush’s tale mandag, men det fjerner ikke indtrykket af, at Bush gør ofrene i Mellemøsten til skurke” – siger Venskabsforeningens formand Ole Olsen i en kommentar. “En besættelse bringes ikke til ophør ved at drive det besatte folks repræsentanter rundt i manegen, men ved at forlange at besættelsen afvikles.”

“Jeg er helt enig i at det palæstinensiske selvstyre burde være mere demokratisk, men at gøre dette spørgsmål til kernen i en konfliktløsning er at tilslutte sig Israels bortforklaring på den fortsatte og nu intensiverede besættelse. Efter at USA hele foråret har set gennem fingre med Israels smadring af Selvstyrets institutioner og sikkerapparat, er det patetisk nu at forlange at Selvstyret nu skal være mere demokratisk og velfungerende.”, siger Ole Olsen.

“Bush’s forgænger Bill Clinton udnævnte de israelske bosættelser som den største hindring for fred, og de er også i bl.a. “Mitchell-rapporten” udnævnt som den egentlige årsag til den nye intifada. I Bush’s tale var hele bosættelsesspørgsmålet gjort til et sekundært problem og der er kun vage bemærkninger om at udbygningen af dem bør stoppe. En fred forudsætter at de afvikles”, siger Ole Olsen.

“Jeg har også svært ved at se hvad en midlertidig palæstinensisk stat er for en størrelse. Det minder om Oslo-procesen med en plan om gradvise fremskridt, og man bør huske på, at det netop var Oslo-aftalernes midlertidige og ufuldstændige karakter, som gjorde det muligt for Israel at spænde ben for den. Bush-talen efterlader lige som Oslo-aftaler alt for mange ubesvarede spørgsmål, fx om realiseringen af de palæstinensiske flygtninges ret til tilbagevenden og spørgsmål om det annekterede Øst-Jerusalems fremtid. – USA’s plan ligner mere et forsøg på at træde vande end et forsøg på at bringe en besættelse til ophør”, siger Ole Olsen.

“Med Bush’s meget ubalancerede tale er der nu lagt et større ansvar på de europæiske lande for at sætte en dagsorden for fred i Mellemøsten. Vel og mærke en politik som ikke belønner besættelse og fordrivelse, men som forsøger at fordele sol og vind mere lige”, slutter Ole Olsen, formand for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening.

Palæstinensisk Venskabsforening

København 25. juni 2002

Dette indlæg blev udgivet i Film, Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.